Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η Ευρώπη καθώς ο κίνδυνος για νέες περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου από την Gazprom είναι κάτι περισσότερο από ορατός.
Κομβική ημερομηνία θεωρείται η 21η Ιουλίου καθώς τότε σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream στον οποίο σήμερα οι ροές είναι μειωμένες στο 40%, ενώ στις 11 Ιουλίου θα τεθεί σε καθεστώς προγραμματισμένης συντήρησης για δέκα ημέρες.
H Ευρώπη από την πλευρά της, βλέποντας ότι κινείται αναποτελεσματικά μέχρι τώρα φέρεται αποφασισμένη να αντιδράσει κα σύμφωνα με την Ursula von der Leyen, όπως δήλωσε το Σάββατο 2/7 στην τσέιχκη πόλη Litomsyl σημειώνοντας: '' Ετοιμάζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης, οι ενεργειακές τιμές είναι πολύ υψηλές και πολύ σωστά οι κοινωνίες περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι."
Ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου και θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς κλειδιά: θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη διακοπής της προμήθειας ρωσικού αερίου με αποτελεσματικό τρόπο και κατά δεύτερο την διασφάλιση βοήθειας στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν έλλειψη εφοδιασμού σε αέριο.
" Θέλουμε ένα κοινό σχέδιο που οι ροές θα πάνε εκεί που η ενέργεια είναι πλέον απαραίτητη.
Το επόμενο βήμα είναι να καταστήσουμε στην αγορά διαθέσιμα τα 300 δισ ευρώ, τα οποία έρχονται από το REPpoweEU και επενδύουμε στην προεδρία σας για να υιοθετήσουμε ταχύτερα τα αναγκαία ρυθμιστικά κριτήρια, ανέφερε η επικεφαλής της Επιτροπής στον Τσέχο πρωθυπουργό, καθώς η Τσεχία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.
Το μακροπρόθεσμο πλάνο είναι η απεξάρτηση από τα ρώσικα ορυκτά καύσιμα και η υιοθέτηση των ΑΠΕ σε πλήρη βαθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Κομισόν θα κινητοποιήσει σημαντικά κονδύλια για να καλύψει το κόστος των ορυκτών καυσίμων, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με την Ρωσία οδηγείται στα άκρα, όπως όλα δείχνουν.
Το ερώτημα είναι πόσο άμεσα θα κινηθεί και τι θα κάνει όσον αφορά μέτρα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, που ο Ντράγκι ανέφερε ότι θα εξεταστούν τον Οκτώβριο.
Μέχρι τότε ο χρόνος δεν υπάρχει, αλλά τα μπαζούκας πρέπει να είναι έτοιμα και πάνω στο τραπέζι μέσα στον μήνα που διανύουμε.
Αυτά ενδεχόμενα να λειτουργήσουν και αποτρεπτικά στον Πούτιν για να προχωρήσει σε ακραίες αποφάσεις.
Τα σημερινά δεδομένα
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως η γερμανική και η ιταλική που προμηθεύονται τεράστιες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία, φοβούνται ότι η επόμενη κίνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι η πλήρης διακοπή του Nord Stream και μετά την 21η Ιουλίου. Έτσι πλέον η παροχή φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρισμού με δελτίο στις επιχειρήσεις αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές των ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκεται στο τραπέζι.
Στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο ο ΔΕΣΦΑ θα θέσει σε λειτουργία εντός τους Ιουλίου το νέο FSU που θα εγκατασταθεί στη Ρεβυθούσα ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο που έχουν τη δυνατότητα καύσης ντίζελ. Η ΔΕΗ έχει αυξήσει τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των σταθμών παραγωγής ρεύματος, ενώ χρησιμοποιεί με φειδώ τα υδροηλεκτρικά προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα νερού σε περίπτωση κρίσης.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τρόμου, οι τιμές του φυσικού αερίου TTF την Παρασκευή (1/7) έκλεισαν στα 147,5 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Αυγούστου, στα 149,26 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου και στα 151,3 ευρώ/MWh, για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Με άλλα λόγια οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται λίγο κάτω από τα 180 ευρώ/MWh με τα οποία είχε απειλήσει το Φεβρουάριο τους Ευρωπαίους ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, το δεξί χέρι του Πούτιν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα στη Ελλάδα στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι το ετήσιο κόστος ρεύματος μπορεί να φτάσει τα 15 - 20 δις ευρώ.
Σκάκι Πούτιν
Όλες οι κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να σφίξει ακόμη περισσότερο τον ενεργειακό βρόγχο της Ευρώπης σε μια περίοδο που επιδιώκεται χωρίς επιτυχία η πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα και στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.
Ενδεικτικό των προθέσεων Πούτιν είναι διάταγμα που υπέγραψε με το οποίο προχωρά στην εθνικοποίηση των κοιτασμάτων και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου Sakhalin-2, απειλώντας να θέσει εκτός του project τη Shell και τις ιαπωνικές Mitsubishi και Mitsui.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σύμφωνα με στοιχεία της S&P Commodity για τον Ιούνιο του 2022, στα μέσα του μήνα οι ευρωπαϊκές αποθήκες ήταν γεμάτες σε ποσοστό 52% όταν τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχουν πληρότητα 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2021 όταν ξέσπασε η κρίση τιμών του φυσικού αερίου οι αποθήκες της Ευρώπης είχαν πληρότητα 43% γεγονός που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα της κρίσης, έναντι 77% το 2020 και 67% το 2019.
Oι πηγές της Ευρώπης
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη προμηθεύεται 43,4 δις κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream, του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας, του Turkstream και της Λευκορωσίας, ενώ από τις ΗΠΑ προμηθεύεται 37,5 δις κυβικά μέτρα LNG. Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει σταματήσει να παραδίδει, λόγω μη πληρωμής σε Ρούβλια, 10 δις κ.μ. στην Πολωνία, 4 δις κ.μ. στην Ολλανδία, 3 δις κ.μ. στη Βουλγαρία, 3 δις κ.μ. στη Φινλανδία, 2 δις κ.μ. στη Δανία 2 δις και 1,2 δις κ.μ. στη Γερμανία.
Σύμφωνα δε με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας στην ιστορία κατά τον οποίον η Ε.Ε. εισήγαγε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ μέσω υγροποίησης παρά από τη Ρωσία μέσω αγωγού.
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να συγκροτεί «ομάδες κρούσεις» για την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη. Μια προσπάθεια που έχει στεφθεί με απόλυτη αποτυχία, αφού δεν απαντά στο μείζον ερώτημα για όλα τα κράτη και τις κυβερνήσεις, δηλαδή τις τιμές που έχουν εκτοξευθεί και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Η νέα περιφερειακή Task Force της Κομισιόν αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και περιλαμβάνει εννέα κράτη-μέλη της Ένωσης: Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία) καθώς και τις Μολδαβία και Ουκρανία. Αντίστοιχη Task Force έχει συγκροτηθεί και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου συμμετέχει και η Ελλάδα.
www.worldenergynews.gr