Ενέργεια

Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgaz - Επενδύσεις 1,8 δισ ως το 2028

Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgaz - Επενδύσεις 1,8 δισ ως το 2028

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου οι Ιταλοί θα καταβάλουν το τίμημα των 733 εκατ. ευρώ - Ωφελημένα τα ΕΛΠΕ

 

Ιταλική υπόθεση θα αποτελούν από τον Ιούλιο τα δίκτυα φυσικού αερίου της χώρας. Τρία χρόνια μετά την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία Senlfouga με μέτοχο πλειοψηφίας την ιταλική Snam, σε ιταλικά χέρια περνάει το σύνολο των υποδομών της χώρας σε δίκτυα φυσικού αερίου.

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την μεταβίβαση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgaz, το πρώην κρατικό μονοπώλιο της Ιταλίας που αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη εταιρία διανομής φυσικού αερίου της χώρας και την Τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η τελευταία εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, διευθετήθηκε με την νομοθετική ρύθμιση που συμπεριέλαβε το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία της πώλησης εκτιμούν ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου οι Ιταλοί θα καταβάλουν το τίμημα των 733 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου διατέθηκε και το 35% του ποσοστού που κατείχαν στην εταιρία τα ΕΛΠΕ και τα οποία θα εισπράξουν το ποσό των 265,5 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις

Ο ιταλικός κολοσσός, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 1,8 δις. ευρώ για το ελληνικό δίκτυο έως του 2028. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Πάολο Γκάλο, προορίζεται για την επέκταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναπροσαρμογή του δικτύου διανομής προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ευρεία χρήση νέων αερίων, όπως το βιομεθάνιο, το πράσινο υδρογόνο και το συνθετικό μεθάνιο.

Σχέδιο εκμετάλλευσης βιομεθανίου προωθεί η θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μάριος Τσάκας αποκάλυψε πρόσφατα ότι η ΔΕΔΑ πραγματοποίησε έρευνες, στις περιοχές που δραστηριοποιείται για να διαπιστώσει τον ζωικό και φυτικό πλούτο που αποτελούν την πρώτη ύλη του βιομεθάνιου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Η περιοχή που μπήκε στο κάδρο των μελετών της ΔΕΔΑ είναι οι Σέρρες και οι όμορες κωμοπόλεις. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί πλήρως η ανάγκη σε ενέργεια όλων αυτών των περιοχών μόνο από το παραγόμενο βιομεθάνιο. Η εκτίμηση του κυρίου Τσάκα είναι πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εγχέεται βιομεθάνιο στα δίκτυα φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, και το επόμενο στάδιο είναι αυτά να υποδεχτούν και υδρογόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης