Συμπιέζεται η δυνατότητα του Διαχειριστή να χρηματοδοτήσεις τις επενδύσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Απόφαση έκπληξη με αρνητικό πρόσημο από την ΡΑΕ για το Wacc του ΑΔΜΗΕ τουλάχιστον όσον αφορά το 2022 είναι αυτή που το προσδιορίζει στο 6,1%.
Σε μια περίοδο όπου τα χρηματοοικονομικά κόστη πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και ενώ σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 5 δις. τα επόμενα χρόνια με στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη των διασυνδέσεων που είναι ο βασικός τρόπος για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η ΡΑΕ περιορίζει το Wacc, δημιουργώντας προφανώς με την απόφαση αυτή τεράστιο πρόβλημα στις αποφάσεις για υλοποίηση και εκτέλεση των επενδύσεων.
Η επιχειρηματολογία που μπορεί να υπάρξει από την πλευρά της ΡΑΕ έγκειται στην προστασία του καταναλωτή από επιβαρύνσεις που μπορεί να συνεπάγεται ένα αυξημένο Wacc. Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις και αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ακόμα και στην περίπτωση που το Wacc έφτανε στα επίπεδα που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή στο 7,5% η διαφορά για τον καταναλωτή θα ήταν τελικά ελάχιστη, αμελητέα σε σχέση με την ωφέλεια που θα υπάρξει για την γενικότερη ενεργειακή οικονομία και τις στρατηγικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν.
Πολλαπλασιασμός του χρηματοοικονομικού κόστους
Το 6,1% για το 2022 αποτελεί μια χαμηλή αφετηρία για την επόμενη 3ετία την στιγμή που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει τριπλασιαστεί. Μάλιστα, τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα σε τέτοιο βαθμό, καθώς η αβεβαιότητα δημιουργεί αμφίβολες προοπτικές για το χρηματοοικονομικό κόστος.
Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο καθώς η ΡΑΕ αποτελεί ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έχει ρόλο κλειδί στην ενεργειακή οικονομία. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι αποφάσεις μέχρι τώρα και οι θέσεις της ΡΑΕ έχουν οδηγήσει σε συγκρουσιακά αποτελέσματα, όσον αφορά και άλλα κομβικά έργα, που στόχο έχουν το μετασχηματισμό του κλάδου με βάση τα νέα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ επεξεργάζεται στην παρούσα φάση μια σειρά κρίσιμων επενδύσεων, που έχουν να κάνουν με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις στα νησιά, τις επαφές με τον EuroaAsia για τη διασύνδεση με την Κύπρο, ενώ πρόσφατα ο κ. Μανουσάκης ήταν στην Αίγυπτο για συνεργασίες με τον Αιγύπτιο Διαχειριστή, όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση.
Η τοποθέτηση Μάργαρη στον Real FM
Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm για την εν λόγω εξέλιξη.
«Βρισκόμαστε λόγω συνθηκών σε μια συγκυρία κατά την οποία οι διασυνδέσεις αποκτούν μια ρεαλιστική βάση. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο διασυνδέσεων με Κύπρο, Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Όλα αυτά καταστούν την Ελλάδα σε έναν πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και μπορούμε να αποτελέσουμε εναλλακτικό δρόμο.
Η ΝΑ Μεσόγειος λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών αποτελεί μια σημαντική ενεργειακή θέση, την οποία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να την εκμεταλλευτεί και να την αναπτύξει προς όφελος των καταναλωτών.
Ωστόσο, πληροφορούμαστε ότι η ΡΑΕ με απόφασή της μειώνει το WACC στο 6,1%, θέτοντας σε κίνδυνο όλα όσα προηγουμένως αναφέραμε. Ειδικότερα, θέτει σε κίνδυνο το σύνολο των επενδύσεων που υλοποιούμε και έχουμε σχεδιάσει για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας».
Συμπλήρωσε ακόμη πως η ανάπτυξη του προγράμματος του ΑΔΜΗΕ συνδέεται με ζητήματα εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας καθώς οι σχεδιαζόμενες υποδομές (διασυνδέσεις με νησιά και άλλα έργα στην ηπειρωτική χώρα) βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχία των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης και της προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η απόφαση της ΡΑΕ χρειάζεται να επανεξεταστεί καθώς ξεπερνά τα στενά τεχνοκρατικά όρια και πλέον εφάπτεται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.
Καταλήγοντας ανέφερε πως το ύψος του wacc είναι κρίσιμο για την οικονομική βιωσιμότητα του Διαχειριστή ώστε να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του ενώ, ταυτόχρονα, η επιβάρυνση στο λογαριασμό του τελικού καταναλωτή είναι ελάχιστη.
www.worldenergynews.gr