Οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις πρόκειται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 8% το 2022 και να φτάσουν τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με αξιοσημείωτη άνοδο για τις αλυσίδες εφοδιασμού άνθρακα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ενώ την ίδια ώρα θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η τελευταία έκδοση της έκθεσης του IEA για τις παγκόσμιες επενδύσεις ενέργειας, που δημοσιεύθηκε σήμερα (22/6) κάνει λόγο για επενδύσεις άνω των 1,4 τρις ευρώ, που συνεπάγεται με τεράστιο όγκο εργασίας.
Οι στόχοι
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια τα πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 ήταν λίγο πάνω από 2%, ενώ από το 2020 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 12%. Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, τόνισε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.
Ο Birol πρόσθεσε ότι μια «μαζική αύξηση των επενδύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια είναι η μόνη διαρκής λύση. Αυτό το είδος των επενδύσεων αυξάνεται, αλλά χρειαζόμαστε πολύ ταχύτερη αύξηση για να μειώσουμε την πίεση στους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, να κάνουμε τα ενεργειακά μας συστήματα πιο ασφαλή και να φέρουμε τον κόσμο σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών μας στόχων».
Αύξηση του άνθρακα
Σύμφωνα με την έκθεση του IEA, το 2021 έγιναν επενδύσεις περίπου 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αλυσίδα εφοδιασμού του άνθρακα, με αύξηση 10% ,σε σύγκριση με το 2020 και παρόμοια πορεία και το 2022.Κίνα και Ινδία αναμένεται να αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων επενδύσεων άνθρακα το 2022».
Παράλληλα, το κόστος για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες – που αποτελούν τεχνολογίες ζωτικής σημασίας - είναι αυξημένο κατά 10-20% από το 2020» μετά από μια περίοδο πτώσης. Ο συνολικός λογαριασμός ενέργειας για τους καταναλωτές το 2022 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, αναφέρει η έκθεση του IEA.
Τέλος, πολλές χώρες στρέφονται στις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, οι μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου και το φάσμα της πλήρους διακοπής του εφοδιασμού έχουν ωθήσει ορισμένες κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στον άνθρακα.
Η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες έχουν δηλώσει όλες ότι οι μονάδες με καύση άνθρακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.
www.worldenergynews.gr