Ενέργεια

Ιταλία: Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η αναπλήρωση της αποθήκευσης αερίου - Ποια μέτρα μελετά η κυβέρνηση

Ιταλία: Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η αναπλήρωση της αποθήκευσης αερίου - Ποια μέτρα μελετά η κυβέρνηση

Μείωση του φυσικού αερίου για έβδομη συνεχή μέρα

Η Ιταλία πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αναπλήρωση της αποθήκευσης αερίου για το χειμώνα και να εξετάσει πώς να βοηθήσει τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν αγορές δεδομένης της υψηλής τιμής των καυσίμων, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός οικολογικής μετάβασης.

Ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ιταλίας ήταν στο 54% σε σχέση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ολόκληρο το μπλοκ για 80% έως τον Οκτώβριο και 90% έως τον Νοέμβριο.
«Πρέπει να πάμε πολύ γρήγορα», είπε ο Τσινγκολάνι σε συνέδριο στη Ρώμη, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ιταλίας να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni δήλωσε ότι το αίτημά του για προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom για την Τρίτη επιβεβαιώθηκε μόνο εν μέρει, την έβδομη συνεχή ημέρα που η Eni λαμβάνει λιγότερο αέριο από αυτό που ζητήθηκε από τη Μόσχα.

Ο υπουργός είπε ότι εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση για αποθήκευση φυσικού αερίου. Κυβερνητική πηγή είπε ότι μια κρατική εγγύηση είναι μια πιθανή επιλογή.

Επιλογές

"Το φυσικό αέριο είναι επί του παρόντος τόσο ακριβό που οι φορείς εκμετάλλευσης δεν μπορούν να βάλουν χρήματα σε αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε αυτό το θέμα", είπε ο Τσινγκολάνι.
Η τεχνική επιτροπή έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα την Τρίτη για να συζητήσει πιθανά μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των επιπέδων αποθήκευσης.
Ο Τσινγκολάνι αναμένεται να συναντήσει εκπροσώπους από μεγάλους ιταλικούς ενεργειακούς ομίλους την Τετάρτη, ανέφεραν πηγές.

Οι επιλογές που συζητούνται περιλαμβάνουν τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου σε επιλεγμένους βιομηχανικούς χρήστες βάσει υφιστάμενων συμβάσεων, την αύξηση της παραγωγής σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και την αναζήτηση περισσότερων εισαγωγών φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές.

Η Ιταλία προωθεί την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσει να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών, μια πρόταση που «έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα δεδομένης της μείωσης των προμηθειών από τη Μόσχα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στο κοινοβούλιο την Τρίτη.
Σχολιάζοντας τις διπλωματικές συζητήσεις για αυτό το θέμα, ο Τσινγκολάνι είπε: «Μάλλον κάτι θα πάρουμε».

«Οι εταιρείες κλείνουν και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι επειδή υπάρχει πραγματική έλλειψη αερίου, αλλά επειδή κάποιος πίσω από ένα πληκτρολόγιο αποφάσισε να αυξήσει την τιμή... πρέπει να τεθεί ένα όριο», είπε ο υπουργός.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης