Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει και άλλο, κατά το ένα τρίτο, την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream επειδή αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens.
Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Ιούλιο βρίσκεται στα 118,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας άνοδο 21,8%.
Το συμβόλαιο του Αυγούστου στα 116,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με άνοδο 18,8%.
«Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια». Κατά συνέπεια, η καθημερινή παραγωγή θα μειωθεί την Πέμπτη από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί την Τρίτη μια πρώτη μείωση, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ.
Γύρω στις 15.00 (ώρα Βερολίνου), η ροή μέσω του αγωγού Nord Stream παρέμενε αμετάβλητη, στις 44,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα, σε σύγκριση με μια ώρα νωρίτερα.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέφερε ότι επί του παρόντος παρακολουθεί την κατάσταση και εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια περαιτέρω μείωση στον ανεφοδιασμό.
«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ακόμη εξασφαλισμένη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Μείωση 15% για την Eni
H Gazprom περιόρισε κατά 15% τις εξαγωγές προς την Eni για τη σημερινή ημέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.
Από την πλευρά του, ο ιταλικός κολοσσός επιβεβαίωσε την συγκεκριμένη είδηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Επιβεβαιώνουμε ότι η Gazprom γνωστοποίησε στην Εni την περιορισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, με τους λόγους να είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστοι».
Μετά το γενναίο και ανησυχητικό συνάμα «ψαλίδι» κατά 40% των αποστολών μέσω του Nord Stream στη Γερμανία, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή πτώση.
Η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει σε μεγάλο βαθμό εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αφού εισάγει το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, το 40% του οποίου προήλθε το 2021 από την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi αναφέρθηκε σε προσδοκώμενη ενεργειακή αυτονομία. «Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο. Εργαζόμαστε από κοινού για να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου σε φυσικό αέριο και για να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά.
www.worldenergynews.gr