Ικανοποίηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ενός φόρου που έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από το σύνολο των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές μεγάλες βιομηχανίες.
Ο CBAM αφορά τους κλάδους τσιμέντου, αλουμινίου, χάλυβα, λιπασμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν η οποία ωστόσο απερρίφθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβλεπε ότι τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων θα συνέχιζαν να διατίθενται σε ποσοστό 100% έως 31 Δεκεμβρίου του 2025. Το 2026 θα διετίθετο το 90% των δικαιωμάτων, και από το 2027 τα δωρεάν δικαιώματα θα μειώνονται κάθε έτος κατά 10% ώστε να μηδενιστούν το 2035.
Σε μια περίοδο βαθιάς ενεργειακής κρίσης με κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία η υιοθέτηση αυτού του μηχανισμού θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους για τη βιομηχανία, πολύ δε περισσότερο που το κόστος των δικαιωμάτων CO2 κινούνται γύρω από τα 80 ευρω/τόνο με προοπτικές διατήρησης ή και αύξησης τους τουλάχιστον έως το 2030.
Έτσι η χθεσινή αναβολή της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την επιβολή του Φόρου Άνθρακα στα σύνορα, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ευρωπαϊκή αλλά και την εγχώρια βιομηχανία.
Καταψηφίσθηκε η πρόταση
Οι Ευρωβουλευτές καταψήφισαν - και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία -την πρόταση για την μεταρρύθμιση της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ.
Η ασυνήθιστη απόφαση για τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν το αποτέλεσμα μίας ετερόκλητης συμμαχίας μεταξύ της ακροδεξιάς πτέρυγας, των Πράσινων και των Σοσιαλδημοκρατών. Η επί το αυστηρότερο μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (ETS) και των άλλων μέτρων που συναποτελούν την πρόταση απορρίφθηκε 340 ψήφους κατά, 265 ψήφους υπέρ και 34 αποχές.
Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες καταψήφισαν την πρόταση επειδή δεν την βρήκαν αρκετά αυστηρή, καθώς επεδίωκαν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Οι ακροδεξιοί, από την άλλη πλευρά, την απέρριψαν λόγω της επιβάρυνσης που θα έφερνε η νέα νομοθεσία στο περιβαλλοντικό κόστος των επιχειρήσεων σε μία περίοδο πολύ υψηλών τιμών ενέργειας.
Αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα
Πλέον η πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα θα σταλεί πίσω στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία καλείται να διαμορφώσει τη συμβιβαστική φόρμουλα που θα συγκεντρώσει την αποδοχή της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών.
Δεδομένου ότι η αναμόρφωση της αγοράς CO2 έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, η πρόταση έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2021, Ευρωπαίοι διπλωμάτες μιλούσαν για περαιτέρω καθυστέρηση.
Καθώς δε η εν λόγω μεταρρύθμιση συνδέεται άμεσα με τον Φόρο Άνθρακα στα Σύνορα της ΕΕ, μοιραία αναβάλλεται επ’ αόριστον και η σχετική ψηφοφορία. Πρέπει δε να συνυπολογιστεί τόσο το χρονικό διάστημα των διαβουλεύσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών- μελών για την υιοθέτηση του νέου πακέτου, μία διαδικασία που για να ξεκινήσει θα πρέπει πρώτα να έχει επιτευχθεί η συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η καταψήφιση ολόκληρης της πρότασης ήταν πολύ απροσδόκητη και δείχνει πόσο ακραία είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε αναλυτής του οίκου ICIS, εξειδικευμένος στις αγορές ενέργειας και άνθρακα της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από τις βιομηχανίες μεταξύ 2026 και 2035. Η περιβαλλοντική επιτροπή του Κοινοβουλίου έχει θέσει ως ημερομηνία λήξης του 2030. Το ΕΛΚ υποστήριξε μια προθεσμία ως το 2034, ενώ το Renew και το S&D ήταν ενδιάμεσα, με ημερομηνία λήξης το 2032.
www.worldenergynews.gr