Κάλεσμα στα νοικοκυριά και τις εταιρείες απηύθυνε η Ιαπωνία προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Oilprice.
Στόχος αυτής της πρακτικής είναι η αποτροπή των διακοπών ρεύματος, καθώς η πλεονάζουσα αποθεματική ικανότητα αναμένεται να πέσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Η προσπάθεια εξοικονόμησης θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας ενδέχεται να μην ανταποκριθεί στη ζήτηση του καλοκαιριού. Ο κλιματισμός θα πρέπει να ρυθμιστεί στους 28 βαθμούς Κελσίου και οι καταναλωτές πρέπει να κατεβάσουν τους περιττούς διακόπτες.
Επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας
Παράλληλα, η Ιαπωνία επανεκκινεί σιγά σιγά ορισμένους από τους πυρηνικούς σταθμούς της μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά κλείνει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα προκειμένου να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Ωστόσο, στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση - που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - η προσφορά δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση. Η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας έχει πρόσφατα τιμολογηθεί εκτός αγοράς LNG από την Ευρώπη, η οποία πληρώνει ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσει αρκετό αέριο στην αποθήκευση πριν από τον επόμενο χειμώνα.
Η Ιαπωνία είναι ο τελευταίος από τους συμμάχους των ΗΠΑ που προειδοποιεί για πιθανές διακοπές ρεύματος και ζητά από τους πάντες να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Το παράδειγμα της Ισπανίας
Η Ισπανία τον περασμένο μήνα ψήφισε ένα διάταγμα που περιορίζει τη χρήση του κλιματισμού σε δημόσια κτίρια ως μέρος μιας στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Η ίδια η Ισπανία δεν εξαρτάται από το αέριο από τη Ρωσία, αλλά η κυβέρνησή της εργάζεται για να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά 2/3 μόνο μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Τα όρια στη χρήση των μέτρων κλιματισμού αναμένεται να ισχύουν «όποτε είναι τεχνικά δυνατό» και αποτελούν μέρος του στόχου για μείωση της κατανάλωσης και των λογαριασμών.
www.worldenergynews.gr