Ενέργεια

Oι διαφωνίες των Ευρωπαίων για το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο και το προσχέδιο του Reuters

Oι διαφωνίες των Ευρωπαίων για το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο και το προσχέδιο του Reuters
Πώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου
Νέα μέτρα κατά της Ρωσίας φαίνεται πως υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με το Reuters, το πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως αντίποινα για τον ουκρανικό πόλεμο.
Μέχρι στιγμής, οι προσδοκίες για την επίτευξη της συμφωνίας είναι χαμηλές. Οι ηγέτες πρόκειται να συμφωνήσουν επί της αρχής για το εμπάργκο,αλλά οι δύσκολες αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.
Την ίδια ώρα, το brent ενισχύεται κατά 0,74% στα 116,41 δολ/βαρέλι και το αργό κατά 0,70% στα 115 δολ/βαρέλι.

Τι αναφέρει το προσχέδιο


«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σημειώνεται στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Τονίζεται, δε, ότι είναι αναγκαία η οριστικοποίηση και έγκριση του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο, ενώ σημειώνεται ότι τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».


Το θέμα συζητείται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 48 ώρες, σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών, οι οποίοι συνεδριάζουν και σήμερα το πρωί, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.


H αναδιάρθρωση της αγοράς


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδιαρθρώσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με Αφρικανούς προμηθευτές να παρεμβαίνουν για να ανταποκριθούν στην ευρωπαϊκή ζήτηση και τη Μόσχα, που ταλαιπωρείται από τις δυτικές κυρώσεις, αξιοποιώντας όλο και περισσότερο επικίνδυνες μεταφορές από πλοίο σε πλοίο για να μεταφέρει το αργό της στην Ασία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αλλαγές δρομολογίων σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη ανανέωση του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου από την πλευρά της προσφοράς από τότε που η επανάσταση του σχιστόλιθου των ΗΠΑ άλλαξε τη μορφή της αγοράς πριν από περίπου μια δεκαετία.

Νέοι πελάτες μετά την «πόρτα» της Ευρώπης

Παράλληλα, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου της από τις ΗΠΑ, ώθησαν τη Ρωσία να απομακρυνθεί από την Ευρώπη και να στραφεί σε Ινδία και Κίνα, που παραλαμβάνουν φορτία σε μια απότομη έκπτωση.

Ακόμα κι αν η ΕΕ συμφωνήσει σε μια απαγόρευση του πετρελαίου στον επόμενο γύρο ρωσικών κυρώσεων, οι αναλυτές είπαν ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να μετριαστεί από τη ζήτηση από την Ασία. «Εκτός και αν η Δύση ασκήσει διπλωματική πίεση στους Ασιάτες αγοραστές, δεν βλέπουμε το χάσμα προσφοράς να διευρύνεται και οι τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται», δήλωσε ο Norbert Rücker της Julius Baer.

Η σημαντική ανταπόκριση στην Ασία

Συνολικά, η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Ασία μέσω της θάλασσας έχει εκτιναχθεί τουλάχιστον κατά 50% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την Petro-Logistics. Οι μεταφορές μεταξύ πλοίων, που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου, έχουν μετατοπιστεί από τις ακτές της Δανίας στη Μεσόγειο Θάλασσα για να αποφευχθούν κυρώσεις και διαμαρτυρίες.

Ο Gerber υπολόγισε τους όγκους ρωσικού αργού και προϊόντων που μεταφέρονται μεταξύ δεξαμενόπλοιων στη Μεσόγειο σε περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), εκ των οποίων η πλειοψηφία κατευθύνεται στην αγορά της Ασίας.

Η στάση της Ευρώπης

Για να αντισταθμίσουν την απώλεια ρωσικού πετρελαίου, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια στράφηκαν σε εισαγωγές αργού από τη Δυτική Αφρική, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 17% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2018-2021 σύμφωνα με την Petro-Logistics. Η αύξηση προέρχεται από τη Νιγηρία, την Αγκόλα και το Καμερούν.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης ενισχύσει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη. Οι εισαγωγές ευρωπαϊκού αργού πετρελαίου τον Μάιο από τις ΗΠΑ σε βάση παράδοσης αυξήθηκαν πάνω από 15% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης Kpler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης