Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για την Σύνοδο Κορυφής με τα ενεργειακά στην ατζέντα - Διαφωνίες για το εμπάργκο

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για την Σύνοδο Κορυφής με τα ενεργειακά στην ατζέντα - Διαφωνίες για το εμπάργκο
Όπως ανέφερε ο πρωθυπθργός," πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, σε ένα μήνα, σε τρεις μήνες, τι θα κάνουμε τον χειμώνα σχετικά με το πώς θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας".
Σχετικά Άρθρα

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα στις 30 και 31 Μαίου στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ενέργεια, η κατάσταση στην Ουκρανία, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα είναι τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση του για επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου κάτι άλλωστε που προανήγγειλε ο ίδιος μιλώντας στο Νταβός την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως για την ώρα δεχόμαστε πίεση καταβάλλοντας στη Ρωσία υπέρογκα ποσά για την τιμή του φυσικού αερίου. Εξ ου και είμαι από τους εισηγητές της ιδέας της επιβολής ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά και μάλιστα θα το επαναφέρω σε επίπεδο ΕΕ».

Στήριξη στις κοινωνίες

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε και την ανησυχία για το άμεσο πρόβλημα των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου εν όψει και της επόμενης χειμερινής περιόδου που αναμένεται εξίσου δύσκολη. Όπως είπε θα προχωρήσει η διαφοροποίηση της προμήθειας από το ρωσικό αέριο και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, που είναι μεγάλοι προμηθευτές φυσικού αερίου. «Αλλά δεν θέλω να βρεθούμε σε μία κατάσταση, όπου θα δαπανούμε πόρους, επιδοτώντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον εθνικό προϋπολογισμό και η ΕΕ δεν θα μας υποστηρίζει. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις στο μέλλον και το πρόγραμμα «Repower EU» είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, σε ένα μήνα, σε τρεις μήνες, τι θα κάνουμε τον χειμώνα σχετικά με το πώς θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας».

Σημειώνεται πως σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Repower EU» πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει σε αυτό την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου όπως και την αύξηση των επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης έως τα 3,5 GW έως το 2030.

Aτζέντα με αποκλίσεις

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης στην Σύνοδο Κορυφής που απηύθυνε στους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.
«Μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες μας είναι να βοηθήσουμε το ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, στις ανάγκες ρευστότητάς του. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να οργανώσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς θα απαιτηθεί μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας», αναφέρει η επιστολή.

Tα «μηνύματα» πάντως κάθε άλλο παρά ενισχύουν την αισιοδοξία για συμφωνία. Τόσο στο ενεργειακό, όσο και στο θέμα του εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, οι Ευρωπαίοι παρουσιάζονται διχασμένοι, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει.

Ακόμη και χθες, οι «27» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το ρωσικό εμπάργκο, καθώς οι χώρες που αντιδρούν, με πρώτη την Ουγγαρία, δεν πείθονται για τις εναλλακτικές που τους προτείνουν οι Βρυξέλλες. Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Η εξαίρεση για τις Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία παρουσιάζει ένα διπλό πρόβλημα, η μία πτυχή του οποίου αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Αφενός οι τρεις χώρες δεν θα προλάβουν να δημιουργήσουν τις υποδομές για να αναπληρώσουν τις απώλειες από την παύση του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του, και αφετέρου, το πετρέλαιο της επόμενης μέρας εκτιμάται ότι θα είναι πιο ακριβό, λόγω κόστους μεταφοράς και επεξεργασίας, γεγονός που θα επιβαρύνει καθοριστικά τον προϋπολογισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

H Σύνοδος Κορυφής ξεκινά τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης