Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας του G7 στο Βερολίνο
«Φεύγω από αυτή τη σύνοδο με καλά συναισθήματα», ανέφερε στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπ. Ενέργειας, Κλίματος και Περιβάλλοντος της ομάδας G7 στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπ. Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε από τους Πρασίνους.
Για «επιτυχία» της συνόδου, η οποία κατέληξε σε ένα κοινό -μη δεσμευτικό- ανακοινωθέν 40 σελίδων, το οποίο θα διαδιβιαστεί στους ηγέτες του G7 αλλά και του G20, έκανε λόγο ο ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Ρόμπερτ Χάμπεκ, επίσης από τους Πρασίνους.Οι ενεργειακές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και ο ευρύτερος στόχος της σταδιακής κατάργησης της χρήσης άνθρακα και ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα χρόνια ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν αυτές τις μέρες τους υπουργούς του G7.
Πολλοί εκτιμούν ότι οι κλιματικοί στόχοι που προϋπήρχαν του Ουκρανικού, θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν ή να τεθούν απλώς σε δεύτερη μοίρα.
Ορισμένες χώρες εξετάζουν την επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα που έχουν κριθεί επιβλαβή για το περιβάλλον, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υπουργοί του G7 εξέτασαν ακριβώς αυτό: πώς θα αποφευχθεί ένα τέτοιο πισωγύρισμα για το περιβάλλον και το κλίμα.Όπως τόνισε η Γερμανίδα Υπουργός, η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία του κλίματος είναι αλληλένδετες. «Η κλιματική αλλαγή, η χρήση πλαστικών και η εξαφάνιση ειδών εξετάστηκαν μαζί» ανέφερε η Στέφι Λέμκε.
Για πρώτη φορά η ομάδα του G7 συμφώνησε στον κοινό στόχο της σταδιακής κατάργησης της χρήσης άνθρακα, μολονότι ΗΠΑ και Ιαπωνία διατηρούν επιφυλάξεις.
Επιπλέον οι επτά κορυφαίες βιομηχανικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία) συμφώνησαν στη μετάβαση σε μορφές «καθαρού» ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2035.
Σημαντικό είναι επίσης ότι συμφώνησαν και στην κατάργηση των επιβλαβών επιδοτήσεων που στηρίζουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2025, καθώς και στην διάθεση 100 δις ευρώ για τη λήψη μέτρων προστασίας του κλίματος σε αδύναμες οικονομικά χώρες.
Ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ από την πλευρά του τόνισε πάντως ότι η τήρηση του στόχου για μη αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι δύσκολο να επιτευχθεί. «Πρέπει να δράσουμε τώρα δυναμικά», ανέφερε ο Χάμπεκ.Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, χρειάζονται σαφή και βραχυπρόθεσμα μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν περιθώρια ελιγμών μέχρι το 2040.
Για τον οικοδεσπότη της συνόδου, «οι μεγάλες διαρθρωτικές κρίσεις της εποχής μας», η κλιματική αλλαγή και τώρα ο πόλεμος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς η μια να αποτελεί τροχοπέδη για την επίλυση της άλλης. Πάντως από την πλευρά των ΗΠΑ, ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα κλιματικής αλλαγής Τζον Κέρυ εξέφρασε την ανησυχία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να πάει πίσω τον πλανήτη και ως προς την επίτευξη των δύσκολων κλιματικών στόχων.
www.worldenergynews.gr