Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας με Σδούκου σήμερα με DG Energy στις Βρυξέλλες για έγκριση του νέου Μηχανισμού Χονδρικής

Σκρέκας με Σδούκου σήμερα με DG Energy στις Βρυξέλλες για έγκριση του νέου Μηχανισμού Χονδρικής
Έρχεται πτώση των τιμών ενέργειας - Η προεργασία έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αποδοχή του ελληνικού σχεδίου

Στην Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα έως και αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με το Τεχνικό Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG ENERGY (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) και να διαπραγματευτούν την έγκριση του μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προηγηθεί διεξοδικές συζητήσεις με τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν. Και όπως αναφέρουν στο «worldenergynews.gr» στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι θετικό, ενώ δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό ζήτημα που να προσκρούει στις νέες κατευθύνσεις του ανανεωμένου σχεδίου «REPowerEU» ως προς το διασυνοριακό εμπόριο ή τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Έτσι, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έχουν δώσει, καταρχάς, ένα προφορικό ΟΚ, ώστε σήμερα και αύριο να ακολουθήσουν οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, παρουσία του Έλληνα υπουργού και των Επιτρόπων Ενέργειας και Ανταγωνισμού.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα πέσουν

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του ΥΠΕΝ, εάν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται σύντομα η Ελλάδα να έχει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μηχανισμού ο οποίος θα περιορίζει τη σύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου.

Με τον προτεινόμενο μηχανισμό, η αγορά θα εκκαθαρίζεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως συμβαίνει και σήμερα, ανά ώρα και ανά ημέρα και βάσει της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) θα αποζημιώνονται οι εξαγωγές ρεύματος. Αλλάζει ωστόσο ο τρόπος πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι θα αποζημιώνονται με βάση μια ρυθμιζόμενη τιμή που θα προκύπτει από μια …συνάρτηση της οποίας βασικές παράμετροι θα είναι το κόστος φυσικού αερίου (θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή στο hub της Ολλανδίας, αλλά και οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων) ή του λιγνίτη (θα αναπροσαρμόζεται βάσει των τιμών δικαιωμάτων). Για τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά το κόστος θα ορίζεται περί τα 80 με 90 ευρώ η μεγαβατώρα και οι μονάδες θα αποζημιώνονται στο μίνιμουμ μεταξύ της ΟΤΣ και της ρυθμιζόμενη τιμής.

Οι προμηθευτές ρεύματος θα αγοράζουν σε μια τιμή που θα είναι συνάρτηση του σταθμισμένου μέσου όρου του κόστους παραγωγής και θα διαιρείται με το σύνολο των κιλοβατώρων που καταναλώθηκαν εντός της ίδιας ημέρας. Σε αυτήν θα προσθέτουν τα λειτουργικά κόστη τους προκειμένου να διαμορφώνουν τα τιμολόγια για τους πελάτες τους.

Αναλυτικά

Tο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους κανόνες του Target Model και να «επιλύει» την αγορά με τον αλγόριθμο που βασίζεται στο Οριακό Κόστος. Έτσι καθημερινά θα διαμορφώνεται η τιμή με την οποία θα γίνεται το διασυνοριακό εμπόριο. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας δεύτερος παράλληλος μηχανισμός για την εσωτερική αγορά και για τον προσδιορισμό της αμοιβής των μονάδων που θα προσφέρουν ενέργεια στο σύστημα με βάση το κόστος παραγωγής τους, πλέον ενός εύλογου κέρδους.

Οι τιμολογήσεις ανά τεχνολογία

Το Κόστος παραγωγής θα είναι διαφορετικό ανά τεχνολογία αλλά και ανά μονάδα αφού εξαρτάται από την αποδοτικότητα κάθε μιας από αυτές. Και βεβαίως το κόστος παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου υπό τις παρούσες συνθήκες θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω του υψηλού κόστους καυσίμου. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι μονάδες φυσικού αερίου θα αμοίβονται σύμφωνα με το αυξημένο κόστος που προσδιορίζεται από τα σημερινά δεδομένα χωρίς να επωφελούνται πλέον με τη μέθοδο της ακριβότερης μονάδας που μπάινει στο σύστημα άλλοι κλάδοι.

Επίσης, για να περάσει το τελικό πλαίσιο από την ΕΕ, η εκκαθάριση πιθανότατα θα γίνεται στην τιμή που θα προσδιορίζεται από το ΕΧΕ και στη συνέχεια με μηχανισμό θα υπάρχουν οι εκπτώσεις προς τους παρόχους.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των πελατών τους θα αγοράζουν από αυτή τη δεύτερη αγορά εσωτερικού, με αποτέλεσμα να πληρώνουν χαμηλότερα ποσά, άρα να χρεώνουν λιγότερο τους καταναλωτές. Το κράτος θα παρεμβαίνει και θα καλύπτει μέρος της αύξησης που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει για τους καταναλωτές μέσω επιδοτήσεων.Με άλλα λόγια εάν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 240 ευρώ/MWh για την εξωτερική αγορά (το ποσό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού του μηχανισμού), η μέση τιμή στην εσωτερική αγορά θα διαμορφώνεται μεταξύ 150-200 ευρώ/MWh.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το σχέδιο αυτό αποσυνδέεται η τιμή στην εσωτερική αγορά από το κόστος του φυσικού αερίου, μειώνεται η χονδρική τιμή του ρεύματος και κατ΄ επέκταση το ύψος της επιδότησης που θα δίνεται στους τελικούς καταναλωτές, ενώ δεν επηρεάζονται οι κανόνες του Target Model σε ότι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο που είναι και το κεντρικό ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης