Τεχνικά ζητήματα όπως το μοντέλο έκδοσης όρων σύνδεσης με δεδομένη την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου οδηγούν τους επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ να επιλέγουν την οδό των εξαγορών.
Τούτων δοθέντων προχωρά το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με την αυστραλιανή Macquarie, ενώ και η Intrakat είναι στο επίκεντρο συζητήσεων.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο ετερεχρονισμός της ανάπτυξης των δικτύων σε σχέση με την διείσδυση των ΑΠΕ καταγράφεται σαν ένα από τα μεγαλύτερα προσκόμματα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Το μοντέλο έκδοσης όρων σύνδεσης με το δίκτυο βάσει προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων και όχι ενός συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη του την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή επέτεινε το πρόβλημα.
Ελλείψει ηλεκτρικού χώρου και αντιμέτωποι με μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία αδειοδότησης που μπορεί να ξεπερνάει και τα 10 χρόνια στις περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών και κοινωνικών αντιδράσεων, οι επενδυτές επιλέγουν τον σύντομο και σίγουρο δρόμο των εξαγορών. Η ζήτηση για λειτουργούντα και ώριμα έργα ΑΠΕ έχει αυξηθεί σημαντικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά, με πρωταγωνιστές μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους που επιταχύνουν την διαδικασία μεταστροφής τους ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν σε μια αγορά πιο πράσινη από τους υδρογονάνθρακες, μεγάλα επενδυτικά funds που έχουν στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους που μπορούν να στηρίξουν χαμηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις αφού η υψηλή ζήτηση ανεβάζει σημαντικά τις αποτιμήσεις των έργων ΑΠΕ.
Ποιές είναι οι κυοφορούμενες συμφωνίες
Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ που έλαβε υπόψη της η συμφωνία με την Motor Oil ( 1 δις. ευρώ έναντι περίπου 200 εκατ. πριν από μόλις τέσσερα χρόνια) είναι ενδεικτική της τάσης που κυριαρχεί στην αγορά. Η συμφωνία Motor Oil –Eλλάκτωρ ανοίγει τον κύκλο των εξαγορών και συγκεντροποίησης του κλάδου και αλλάζει άρδην και τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας. Λίγες ημέρες νωρίτερα το χαρτοφυλάκιο της Siemens Gamesa, στην Ελλάδα πέρασε μαζί με αυτό της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ν. Γαλλίας (3, 9 GW) στην βρετανική SSE Renewables.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων ξένων ομίλων βρίσκονται και τα χαρτοφυλάκια της Τέρνα Ενερειακής και της Ιntrakat με τις πληροφορίες στην αγορά να εμφανίζουν το αυστριαλιανό fund της Macquarie που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκεται σε συζητήσεις με την πρώτη και το B.C. Partners με τη δεύτερη, αν και εκεί υπάρχει αυξημένο εφοπλιστικό ενδιαφέρον
Αντικείμενο διεκδίκησης από ξένους και εγχώριους επενδυτές έχει γίνει και το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Voltera (ομιλος Aβαξ) με τις πληροφορίες να φέρουν την ΔΕΗ Ανανεώσιμες να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία. Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ανεβάσει ήδη την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ στα 250 MW, έχει υπό κατασκευή ισχύ 360 MW και μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάθεσης έργων ισχύος 600 MW. Μέσω της κοινής εταιρίας Μέτων Ενεργειακή που έχει συστήσει με την γερμανική RWE για την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 2 GW έβγαλε στον αέρα τον διαγωνισμό για το πρώτο φωτοβολταϊκό ισχύος 191 MW στην Κοζάνη. Η εταιρία "σκανάρει" την αγορά των Βαλκανίων και της Κύπρου για εξαγορές έργων ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr