Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ είχε διττό στόχο: Nα διαμορφώσει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ στον τομέα πληρωμής του ρωσικού αερίου και να συμφωνήσει σε ένα νέο πλέγμα κυρώσεων, με την έμφαση στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σε καμία από τις 2 περιπτώσεις δεν είχαμε απόφαση.
Σχετικά με το θέμα που δίχασε την Ευρώπη και δεν είναι άλλο από τον τρόπο πληρωμής των συμβάσεων των Ευρωπαίων στην Gazprombank τα περιθώρια στενεύουν. Θυμίζουμε ότι το διάταγμα του Πούτιν στις 31 Μαρτίου δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να προμηθεύει με αέριο τους εταίρους που επιλέγει το Κρεμλίνο. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, παρέχοντας σε όποιες εταιρείες επιθυμεί ο Πούτιν μια βεβαίωση ότι η συμβατική τους υποχρέωση έχει εκπληρωθεί με την πληρωμή σε ευρώ/ δολάρια σε λογαριασμό της Gazprombank ή ακόμα και να τους χορηγεί εξαίρεση για το ρούβλι. Έτσι, μπορεί να δημιουργήσει σχίσμα στο προς ώρας ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο, επιλέγοντας εταιρίες.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας Σίμσον, θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα Κράτη Μέλη. Ελπίζουμε να είναι κατανοητές αυτή τη φορά, καθώς, έως τώρα, δεν ήταν απολύτως σαφείς, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στις χώρες και στις εταιρείες. Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Ιταλού Υπ. Οικολογικής Μετάβασης, για προσωρινή πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν δεν έχουμε μία γρήγορη και πολύ σαφή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος.
Όσον αφορά στο εμπάργκο στο πετρέλαιο, η σημασία του είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί το μεγάλο έσοδο στη ρωσική οικονομία. Οι Γερμανοί, που είχαν αρχικά επιφυλάξεις, είναι τώρα θετικοί, καθώς μείωσαν στο μισό τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, έχοντας μάλιστα προχωρήσει σε δράσεις για να μηδενιστεί το ποσοστό αυτό το επόμενο διάστημα. Όμως, άλλες χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία δεν μπορούν πρακτικά να προχωρήσουν άμεσα σε απεξάρτηση. Για αυτό το λόγο, και για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ, η Επιτροπή προσεγγίζει το θέμα με σταδιακή (σε βάθος χρόνου) και ευέλικτη προσαρμογή στην απεξάρτηση και θα παρουσιάσει το σχέδιο της άμεσα.
Προφανώς δεν περιμέναμε από το χθεσινό συμβούλιο να λύσει τα θέματα. Άλλωστε, αν οι κινήσεις δεν είναι σωστά μελετημένες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η εκτίναξη των τιμών και η αύξηση τις πίεσης στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεν έχει νόημα να μειώνονται οι ποσότητες που εισάγονται και να εκτινάσσονται οι τιμές. Είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας.
Όμως, ο "ενεργειακός πόλεμος", με τις τελευταίες εξελίξεις και το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Βουλγαρία και Πολωνία, παίρνει μια νέα, επικίνδυνη στροφή. Και η απαντήσεις από πλευράς Ευρώπης πρέπει να είναι άμεσες, συντεταγμένες και αποφασιστικές.
Ο κ. Χάρης Δούκας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ και τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
www.worldenergynews.gr
Χ.Δούκας: Τα κρίσιμα σημεία που προκύπτουν από το Συμβούλιο Υπουργών - Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει
Σύνοδος με Κρίσιμες Αποφάσεις που … θα ακολουθήσουν