Ενέργεια

Bloomberg: Μπλόκο στην Πολωνία από αύριο 27/4 της παροχής ρωσικού αερίου - Στο 6% στα 99 ευρώ/MWh η τιμή του αερίου

Bloomberg: Μπλόκο στην Πολωνία από αύριο 27/4 της παροχής ρωσικού αερίου - Στο 6% στα 99 ευρώ/MWh η τιμή του αερίου
Οι τιμές του TTF αφού κατέγραψαν 107 ευρώ/MWh κλείνουν στα 98,8 ευρώ για τα συμβόλαια Ιουνίου με άνοδο 6,2%
Σχετικά Άρθρα

Ο Vladimir Putin απείλησε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν τα «εχθρικά» έθνη -συμπεριλαμβανομένης όλης της ΕΕ- δεν αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο, αναμεταδίδει το Oilprice. Οι συνέπειες θα είναι όμως ανυπολόγιστες σε όλα τα επίπεδα και όλες τις χώρες.

Οι ροές από τη Ρωσία συνεχίζονται, αλλά η ΕΕ και η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, προετοιμάζονται για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο είτε λόγω ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία είτε λόγω διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία. Xωρίς το φυσικό αέριο, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με ύφεση και υψηλές τιμές ενέργειας, σύμφωνα με διεθνείς οικονομολόγους και αναλυτές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η πολωνική εταιρία φυσικού αερίου δήλωσε ότι από αύριο 27 Απριλίου οι Ρώσοι σταματούν την παροχή φυσικού αερίου
Σύμφωνα με το Onet η Ρωσία σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.
Οι Πολωνοί νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι το 80% των αποθηκών τους ήταν γεμάτο.Η δυνατότητα αποθήκευσης είναι 3,81 δισ. κυβικά μέτρα
Οι Πολωνοί την περασμένη Παρασκευή, οπότε έληξε η προθεσμία για αποπληρωμή σε ρούβλια, δεν ευθυγραμμίστηκαν  με αυτά που ζητούσαν οι Ρώσοι.
Οι Πολωνοί ήταν έτοιμοι όπως είχαν δηλώσει νωρίτερα να αρνηθούν την παροχή φυσικού αερίου, έχοντας εναλλακτικές λύσεις.

Η νέα εποχή

Το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι η ζήτηση αερίου για ρούβλια είναι μόνο η αρχή μιας μετάβασης στο ρωσικό νόμισμα για τις ρωσικές εξαγωγές. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Η άρνηση της ΕΕ να πληρώσει απευθείας σε ρούβλια δοκιμάζει την απειλή του Putin να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και οι αγοραστές στην Ευρώπη «θα διέτρεχαν πολύ πραγματικό κίνδυνο να διακοπούν οι προμήθειες», είπε στο Bloomberg η Katja Yafimava, Ανώτερη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Οξφόρδης.

Αν, μάλιστα διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, η Γερμανία θα είναι το μέλος της ΕΕ που θα πληγεί περισσότερο η οικονομία της. Για την Ευρώπη, οι επιπτώσεις μιας ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της δεν μπορούν να υποτιμηθούν, καθώς θα ακολουθήσει μια τρομακτική αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Ο βαθμός εξάρτησης

Η Γερμανία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο για περίπου τις μισές ανάγκες της, με πολλές βιομηχανίες να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και περίπου τα μισά νοικοκυριά να θερμαίνονται με το εν λόγω καύσιμο.  Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία εξέθεσε την ευάλωτη εξάρτηση της Γερμανίας-και της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη απαγόρευσε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία - από τον Αύγουστο - αλλά εξακολουθεί να είναι διχασμένη σχετικά με ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου, ενώ αναμένεται σοβαρή συζήτηση για το φυσικό αέριο.

Η βιομηχανία της Γερμανίας προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι η άμεση απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις

Ο Martin Brudermüller, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ομίλου χημικών στην Ευρώπη, της γερμανικής BASF, προειδοποίησε ότι η διακοπή της ρωσικής προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα μπορούσε να φέρει τη γερμανική οικονομία στη μεγαλύτερη κρίση της από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο Martin Brudermüller, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ομίλου χημικών στην Ευρώπη, της γερμανικής BASF, προειδοποίησε ότι η διακοπή της ρωσικής προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα μπορούσε να φέρει τη γερμανική οικονομία στη μεγαλύτερη κρίση της από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου διακοπούν αμέσως, η Γερμανία θα χάσει έως και 220 δισεκατομμύρια ευρώ) σε οικονομική παραγωγή τόσο φέτος όσο και το επόμενο, δήλωσε το Kiel Institute for the World Economy νωρίτερα αυτό το μήνα.Ένα εμπάργκο στο ρωσικό εμπόριο ενέργειας με τη Γερμανία «θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε επιπτώσεις στις τιμές αλλά και σε περιορισμό της χρήσης ενέργειας», δήλωσε η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, σε μηνιαία έκθεση την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης