Η ενεργειακή μετάβαση συνεχίζεται, με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας να αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ η συνολική ζήτηση ορυκτών καυσίμων προβλέπεται να κορυφωθεί πριν από το 2030, σύμφωνα με την McKinsey.
Η φετινή έκθεση Global Energy Perspective προβλέπει μια ταχεία αλλαγή στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
Τα σενάρια
Η παγκόσμια απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων θα οδηγήσει στην κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, προβλέπει η έκθεση. Ωστόσο, ακόμη και με τις τρέχουσες κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις προβλεπόμενες τεχνολογικές τάσεις, η υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπεται να ξεπεράσει τους 1,7°C έως το 2100, και η επίτευξη του 1,5 °C είναι όλο και πιο δύσκολη, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ο Christer Tryggestad, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, σίγουρα είδαμε την ενεργειακή μετάβαση να επιταχύνεται. Κάθε χρόνο που δημοσιεύουμε αυτή την έκθεση, η ζήτηση αιχμής πετρελαίου πλησιάζει όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τις υποθέσεις του μεσαίου σεναρίου μας, η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε ακόμη και να κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, κυρίως λόγω της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, ακόμα κι αν όλες οι χώρες με καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αναμένεται να φτάσει τους 1,7°C. Για να διατηρηθεί ορατό το μονοπάτι των 1,5°C, χρειάζεται ακόμη πιο φιλόδοξη επιτάχυνση».
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα προβλέπεται να στραφεί προς λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με ιδιαίτερα ισχυρό ρόλο για την ενέργεια και το υδρογόνο. Εκτίμησε επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται να τριπλασιαστούν έως το 2050, αντιπροσωπεύοντας το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως ήδη μέχρι το 2030 και το 80-90% έως το 2050.
Το υδρογόνο
Παράλληλα, η ζήτηση υδρογόνου αναμένεται να αυξηθεί κατά τέσσερις έως έξι φορές έως το 2050, κυρίως λόγω των οδικών μεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών και των αερομεταφορών, με το υδρογόνο και τα παράγωγα καύσιμα να αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 10% της παγκόσμιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2050.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 61% των νέων εγκαταστάσεων δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ήδη τιμές χαμηλότερες από τις εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων και ότι το κόστος των μπαταριών έχει επίσης μειωθεί σχεδόν στο μισό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.