Η Aquila Capital, ένας από τους κορυφαίους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης, προειδοποίησε ότι ένα οδυνηρά αργό σύστημα αδειών για αιολικά και ηλιακά έργα “πνίγει” τις επενδύσεις και απειλεί την μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
"Μπορούμε και θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερα. Αυτό δεν είναι θέμα κεφαλαίου ή θέλησης να το κάνουμε. Είναι απλώς ζήτημα του γεγονότος ότι έχουμε κολλήσει", δήλωσε ο Roman Rosslenbroich, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aquila Capital.
«Μιλάμε για δισεκατομμύρια που ο κλάδος μας δεν μπορεί να επενδύσει εξαιτίας αυτού».
Η Aquila Capital διαχειρίζεται σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία και έχει πραγματοποιήσει 13 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, με άλλα 9 GW υπό ανάπτυξη και υπό κατασκευή στην Ευρώπη.
"Έχουμε φιλόδοξους στόχους επέκτασης, αλλά απλώς δεν σημειώνουμε πρόοδο. Οι άδειες δεν δίνονται καθόλου ή πολύ αργά", δήλωσε ο Rosslenbroich. «Είναι μια καταστροφή γιατί ως επενδυτής και προγραμματιστής έργων δύσκολα μπορείς να προγραμματίσεις πια».
Ενεργειακή αυτονομία
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μεγάλο μέρος των προσπαθειών της Ευρώπης για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας και οι προσπάθειες επέκτασης έχουν αυξηθεί για να μειωθεί η εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η αρκετά γρήγορη λήψη των αδειών είναι ένα πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη μεγαλύτερη οικονομία της, τη Γερμανία, η οποία στοχεύει σε μερίδιο 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ενέργειας της έως το 2030.
Αυτό θα απαιτήσει ετήσιες χερσαίες αιολικές εγκαταστάσεις 9-10 GW ετησίως έως το 2028, σύμφωνα με την βιομηχανική ένωση BDEW, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ο Rosslenbroich είπε ότι ένας τρόπος για να επιταχυνθούν οι μακροχρόνιες διαδικασίες ήταν η σύσταση μιας κεντρικής αρχής επιφορτισμένης με την ταχεία αντιμετώπιση των αιτήσεων και τη γρήγορη λήψη αποφάσεων για να διασφαλιστεί ότι τα χρονοδιαγράμματα του έργου συντομεύονται.
«Απλώς παίρνει πολύ χρόνο».
www.worldenergynews.gr