Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Πιέσεις για άμεση συμφωνία για τους κανόνες έκτακτης ανάγκης πλήρωσης της αποθήκευσης αερίου

ΕΕ: Πιέσεις για άμεση συμφωνία για τους κανόνες έκτακτης ανάγκης πλήρωσης της αποθήκευσης αερίου

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα απαιτήσουν από τις χώρες να γεμίσουν την αποθήκευση αερίου τουλάχιστον στο 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου για κάθε έτος από το 2023 και 80% φέτος

Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διαπραγματεύονται κανόνες έκτακτης ανάγκης για την πλήρωση της αποθήκης φυσικού αερίου της Ευρώπης, πιέζουν, σύμφωνα με το Reuters για μια συμφωνία τους επόμενους δύο μήνες με στόχο τη δημιουργία αποθέματος εφοδιασμού εγκαίρως για τον χειμώνα, όταν η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση κορυφώνεται.

Καθώς το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει τη μόχλευση της Μόσχας, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, και προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού, οι προτεινόμενοι κανόνες θα απαιτήσουν από τις χώρες να γεμίσουν την αποθήκευση αερίου τουλάχιστον στο 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου για κάθε έτος από το 2023 και 80% φέτος.

Ο βουλευτής της ΕΕ Jerzy Buzek, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και κύριος νομοθέτης του κοινοβουλίου για τους κανόνες, δήλωσε ότι η ομάδα του κοινοβουλίου ελπίζει να ξεκινήσει συνομιλίες με χώρες της ΕΕ σε δύο εβδομάδες και να επιτύχει μια συμφωνία που θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι νομοθέτες τον Ιούνιο. Το κοινοβούλιο και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τον νόμο.
Μπορεί να χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για τη διαπραγμάτευση και την έγκριση ενός νόμου της ΕΕ, αλλά οι κανόνες για το φυσικό αέριο έχουν εφαρμοστεί γρήγορα.

Τα εκκρεμή ζητήματα

Τα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τι θα έκανε η ΕΕ εάν οι χώρες δεν γεμίσουν την αποθήκευσή τους και εάν ο στόχος πλήρωσης φέτος θα πρέπει επίσης να είναι 90%. Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 29%.

"Πρέπει να ορίσουμε επακριβώς το σύνολο των αποτελεσματικών μέτρων που λαμβάνονται από την Επιτροπή σε περίπτωση που οι χώρες της ΕΕ αποτύχουν συστηματικά να επιτύχουν τους στόχους πλήρωσης", είπε ο Buzek, στην επιτροπή ενέργειας του κοινοβουλίου.

Οι προτεινόμενοι κανόνες της Επιτροπής θα απαιτούσαν από τις χώρες να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την πλήρωση της αποθήκευσής τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αποζημίωσης για τις εταιρείες που συμμετέχουν στην αγορά του φυσικού αερίου.

Διαφωνίες για το μοίρασμα

Οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν για το πώς τα κράτη με μικρή ή καθόλου αποθήκευση θα μοιραστούν το βάρος της αγοράς αποθεμάτων σε τιμές που έχουν αυξηθεί πολλές φορές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Σλοβένος νομοθέτης Klemen Groselj, διαπραγματευτής για τους κανόνες φυσικού αερίου, είπε ότι ο αντίκτυπος στην αγορά χρήζει αξιολόγησης, καθώς ο εξαναγκασμός των χωρών να αγοράσουν φυσικό αέριο για να γεμίσουν την αποθήκευση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές.

Ξεχωριστά, η ΕΕ δημιουργεί ένα σύστημα που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, με την ελπίδα ότι η συνδυασμένη αγοραστική τους δύναμη θα τους επιτρέψει να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης