Στην Αριάδνη η μερίδα του λέοντος
Έτσι και το 2021, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030.
Οι επιμέρους τομείς
Αναλυτικά η πορεία των έργων που υλοποιεί ο Διαχειριστής έχουν ως εξής:
- Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των καλωδίων οπτικών ινών στο θαλάσσιο τμήμα του έργου (συνολικού μήκους 670 χλμ.) και έγινε η πόντιση του πρώτου τμήματος του ανατολικού ηλεκτρικού πόλου 500kV, μήκους 170 χλμ. Εντός του 2022 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των χερσαίων καλωδιακών τμημάτων στην πλευρά της Αττικής ενώ θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μέρους του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2021 τέθηκε σε λειτουργία και η λεγόμενη Μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς.
- Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Η Δ’ Φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση Σαντορίνης, Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου και συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας . Οι διαγωνισμοί για το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (ΣαντορίνηΝάξος) ολοκληρώθηκαν εντός του 2021 και το έργο έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και για τα υπόλοιπα τρία νησιά των ΝΔ Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος) που θα ενσωματώσουν το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος στο Σύστημα Υψηλής Τάσης έως το 2024.
- Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου: Προχωρά με την υλοποίηση εναλλακτικής όδευσης στην περιοχή των Καλαβρύτων, το τελευταίο τμήμα της διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου–Διστόμου, λόγω των αντιδράσεων τοπικών παραγόντων. Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη θα αυξήσει την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, ευνοώντας την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ και ενισχύοντας την ευστάθεια στο Νότιο Σύστημα.
- Αναβάθμιση ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Υπεγράφη και έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΚΥΤ υπαίθριου τύπου. Η υλοποίηση του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου 400 kV Πελοποννήσου, θα αποτελέσει το τερματικό της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αναμένεται εντός του 2023. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 30 εκατ. ευρώ, ως τμήμα της Γραμμής Μεταφοράς Μεγαλόπολη-Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Η πλήρης ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου ΚΥΤ Κουμουνδούρου αναμένεται το 2025.
- Διασύνδεση Σκιάθου: Προχώρησε σημαντικά η διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας, ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των υπογείων τμημάτων της καλωδιακής Γραμμής Μεταφοράς 150 kV σε βόρεια Εύβοια και Σκιάθο και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης. Οι εργασίες κατασκευής του Υποσταθμού Σκιάθου και αναβάθμισης του Υποσταθμού Μαντουδίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η ολοκλήρωση της νέας διασύνδεσης τους αναμένεται εντός του 2022.
Οι διεθνείς διασυνδέσεις
Επίσης με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου ο ΑΔΜΗΕ το 2021 διεύρυνε το Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του από 80 εκατ. ευρώ σε 200 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό ο Διαχειριστής θα έχει εκσυγχρονίσει τον πλέον κρίσιμο εξοπλισμό Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης, σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2023 και θα πετύχει αντικατάσταση του 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έως το 2026.
Σε ότι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις ο Διαχειριστής έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας–Βουλγαρίας και συγκεκριμένα για το εγχώριο τμήμα της διασύνδεσης Νέα Σάντα-Maritsa. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.
Επίσης υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Διαχειριστή της Ιταλίας, Terna, για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας της δεύτερης ενισχυτικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Εξάλλου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας σε συνεργασία με τον Αιγύπτιο Διαχειριστή για την προετοιμασία του έργου.
Παράλληλα, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ συμβάλλει στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με φορέα υλοποίησης τον Euroasia Interconnector, ενώ ωριμάζει τα σχέδια για την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας–Τουρκίας, που θα διασυνδέσει το Ευρωπαϊκό με το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.
www.worldenergynews.gr