Ενέργεια

Σκρέκας: Το μέγεθος της κρίσης απαιτεί γενναίες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ - Simson: H απολιγνιτοποίηση στο σωστό δρόμο, σημαντική πρόοδος στις ΑΠΕ

Σκρέκας: Το μέγεθος της κρίσης απαιτεί γενναίες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ - Simson: H απολιγνιτοποίηση στο σωστό δρόμο, σημαντική πρόοδος στις ΑΠΕ
Η κ. Simson τόνισε την ανάγκη της απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό

Τα εύσημα στην Ελλάδα για τις ενεργειακές της προτεραιότητες και πρωτοβουλίες απέδωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η κ. Simson τόνισε την ανάγκη της απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. «Χρειαζόμαστε διαφοροποίηση και να αυξήσουμε τις προμήθειες LNG. Στο πλαίσιο της χθεσινής μου επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα ενημερώθηκε για τα τωρινά και μελλοντικά σας projects, που χρειάζεστε για να διαφοροποιήσετε τις  πηγές ενέργειας» σημείωσε.

Στη συνέχεια, η κ. Simson υπογράμμισε το αναγκαίο πράσινο μέλλον. «Χρειάζεται να στραφούμε στις ΑΠΕ και το ανανεώσιμο υδρογόνο, που αποτελούν το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον. Ξέρω ότι αυτού του είδους η σκέψη ευθυγραμμίζεται με τις δικές σας απόψεις και είδα ότι η παραγωγή και κατανάλωση των ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξάνεται»

Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση, η  Επίτροπος εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι: «Θέτετε τα θεμέλια για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα και έχετε κάνει τεράστια βήματα προόδου. Θαυμάζουμε τον φιλόδοξο στόχο σας για την απολιγνιτοποίηση, η επίτευξη του οποίου απαιτεί σωστές επενδύσεις. Γνωρίζω επίσης, ότι μπορεί να αυξηθεί η δυνατότητα της εξόρυξης τα επόμενα χρόνια και να αναβληθεί το κλείσιμο κάποιων λιγνιτικών μονάδων.

Κατέληξε, λέγοντας ότι: «Οι τρεις πτυχές του ενεργειακού συστήματος όπως οικονομική προσιτότητα, ασφάλεια και βιωσιμότητα έχουν για κοινό παρανομαστή την πράσινη συμφωνία. Αν τα επιτύχουμε, θα πάμε σε άλλη εποχή, χωρίς την εξάρτηση των μεταβλητών ορυκτών καυσίμων. Θα έχουμε μια άνθηση των ΑΠΕ και ένα ενεργειακό σύστημα που θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι αντίστροφα».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο, «ο πόλεμος ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε γρήγορα και αποφασιστικά για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Η ενεργειακή κρίση ορθώνει μεγάλα διλήμματα και δυσκολίες ως προς τις επιλογές, τους χρόνους και τις επιπτώσεις στις τιμές».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια λέγοντας ότι: «Η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP αλλά και η ετοιμότητα της ΔΕΠΑ για πρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εφόσον χρειαστεί.

Σε δεύτερο χρόνο, κομβικής σημασίας αποτελεί η υλοποίηση του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 αλλά και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Δύο νέα FSRU, ένα στην Κόρινθο αλλά και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη πρόκειται να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και της ΝΑ Ευρώπης. Κινηθήκαμε μέχρι τώρα με άμεσα αντανακλαστικά μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον.

Απευθυνόμενος στην Kadri Simsom, ο υπουργός τόνισε:  «Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των χωρών μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να συμβαδίσουμε με τον χρόνο των εξελίξεων τώρα, πριν να είναι αργά».

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Διεθνής ενεργειακή κρίση

 

  • Η Κυβέρνηση έχει διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  • Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός υπέβαλε τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη δέσμη έξι κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.
  • Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων.

Διείσδυση ΑΠΕ

  • Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιτάχυνση ως προς την πράσινη μετάβαση.
  • Το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1 GW, έναντι μόλις 330 MW το 2018.
  • Το 2021 χορηγήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 801 MW το 2019.
  • Το 2021 η διείσδυση ΑΠΕ άγγιξε το 1,5 GW και φέτος θα ανέλθει σε 2 GW, με ισόποση κατανομή μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών.
  • Το 2022 η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει σε 40% κατά μέσο όρο.
  • Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.
  • Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Έως τον Ιούνιο εισάγουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030.
  • Συστηματικά μετασχηματίζουμε τη χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ.
  • Για την απανθρακοποίηση των νησιών μας επεξεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ σύμβαση που θα αποδεσμεύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για πράσινη ενέργεια και υποδομές. Συνολικά για την απανθρακοποίηση των νησιών θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.


Επάρκεια εφοδιασμού

 

  • Δρομολογούμε άμεσα την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης.
  • Πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως.
  • Εξετάζουμε την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου.
  • Θωρακίζουμε ενεργειακά τη χώρα με τη δημιουργία των νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη.
  • Προωθούμε την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και την υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα στην οποία θα επιδιώξουμε και συμβατότητα με το υδρογόνο.
  • Εξετάζουμε την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
  • Η ΔΕΠΑ είναι σε ετοιμότητα για την παραγγελία πρόσθετων φορτίων LNG εφόσον χρειαστεί.
  • Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για την εξόρυξη λιγνίτη και τη διαθεσιμότητά του στις αυλές των εργοστασίων.
  • Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης