Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, κ.Kadri Simson κατά την επίσκεψή της στη Ρεβυθούσα, παρουσία του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ κ.Maria Rita Galli
H υποκατάσταση των 155 δις. κυβικών μέτρων απαιτεί μια συγκροτημένη προσπάθεια, ανέφερε η κ. Simson, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος εμπορικός εταίρος μετά τις κτηνωδίες που διαπράττει.
Η επίσκεψη στη Ρεβυθούσα ανέφερε η Επίτροπος, ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα για την ιστορία της αλλά και διότι διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές ενός τέρμιναλ που είναι απαραίτητο με τις νέες συνθήκες για την ενεργειακή επάρκεια.
Σε ερώτηση του WEN, «Εάν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος που θα επωμιστούν το 2022 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη στην προσπάθεια της ρώσικης απεξάρτησης» δεν έδωσε κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, γιατί είναι πρώιμο να εκτιμηθεί, αλλά αναφέρθηκε στη συνδυασμένη στρατηγική που γίνεται και με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ στην προμήθεια LNG αλλά και με άλλες χώρες για την υποκατάστασή του.
Παράλληλα, όσον αφορά την υλοποίηση μιας συνδυασμένης πολιτικής υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων και επιταχυνόμενης προώθησης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η κ. Simson σημείωσε ότι αν αυτά υλοποιηθούν όπως σχεδιάζονται, οι στόχοι του 2030 θα έχουν επιτευχθεί, εξασφαλίζοντας στην Ευρώπη ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία.
Έδωσε τα εύσημα δε στον υπουργό Κώστα Σκρέκα για τη δέσμευσή του στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης και τις μεταρρυθμίσεις παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Προς πλήρη απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο το 2023
Σύμφωνα με εκτιμήσεις με την προσθήκη του FSU στη Ρεβυθούσα και τη λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη το 2023, η Ελλάδα θα μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης, θα συμβάλει η ταχεία σύνδεση ΑΠΕ στο σύστημα, καθώς το 2022 πρόκειται να διασυνδεθούν 2 GW μετά το 1 GW που διασυνδέθηκε το 2021.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένου και του FSRU της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος.
Galli: Εξετάζουμε τις λύσεις για το FSU
Η κ. Galli σημείωσε ότι η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας ξεπερνά το 100% των αναγκών που έχει η χώρα, καθώς αυτές προσδιορίζονται σε 6,5 δις. κυβικά μέτρα, ενώ το σύνολο της Ρεβυθούσας αντιστοιχεί σε 7 δις.
Μιλώντας προς το WEN, σημείωσε ότι εξετάζεται από τον ΔΕΣΦΑ ποια θα είναι η καλύτερη λύση για το καράβι, που θα τοποθετηθεί σαν επιπλέον αποθηκευτικός χώρος στη Ρεβυθούσα και αυτό θα πάρει χρονικό διάστημα κάποιων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί. Δεν έχει ληφθεί απόφαση αυτό να προχωρήσει με τη Snam, αλλά η μεγάλη χωρητικότητα σε αποθήκευση της Ιταλίας, στα 17,5 δις κυβικά μέτρα δίνει σημαντικά περιθώρια λύσεων για την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αποθήκευσης της Ελλάδας με βάση και το κριτήριο του 15% που θεσπίζει η ΕΕ.
Φαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει τις προδιαγραφές που δίνει η ΕΕ για το φθινόπωρο του 2022.
Κατά τη κ. Galli, η Ρεβυθούσα μπορεί να αποτελέσει τη βάση με την ολοκλήρωση των επεκτατικών της υποδομών για την τροφοδοσία της ευρύτερης Βαλκανικής.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι από τα 6,5 δις που είναι οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο, το 1 δις. καλύπτεται από τον ΤΑΡ και περίπου 3 δις από τη Ρωσία και λοιπές συμπληρωματικές πηγές στη παρούσα φάση. Το LNG έχει ανέβει στο 40% του συνόλου και αντικειμενικά οι υποδομές της Ρεβυθούσας εξασφαλίζουν την πλήρη υποκατάσταση του ρωσικού αερίου, αρκεί να βρεθούν οι πηγές.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, δεν έχει ληφθεί η απόφαση εάν το πλοίο που θα έλθει και θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα σαν αποθηκευτικός χώρος στη Ρεβυθούσα, θα είναι σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βάση.
Αυτό θα προσδιοριστεί από τις εξελίξεις της πολεμικής εμπλοκής και από την μελέτη του κόστους ανάλυσης, που θα κάνει η ΡΑΕ. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου. Tα εναλλακτικά σενάρια αναφέρουν leasing μέχρι 12 μήνες του FSU, είτε αγορά πλοίου και εγκατάσταση σε μόνιμη βάση.
Σε ερώτηση του WEN για το που βρίσκεται το ζήτημα του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας, το υπουργείο ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο, στο περισκόπιο της ΡΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ μετά και την ολοκλήρωση του υπολογισμού του κόστους κοινωνικοποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς οι ανάγκες για να προχωρήσει το έργο είναι τώρα πολύ μεγαλύτερες.
Ο ΔΕΣΦΑ σαν διαχειριστής θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να υλοποιηθεί.
Το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson επισκέφθηκαν σήμερα, 7 Απριλίου 2022, τον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Στην επίσκεψη, τους συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και η Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία εντείνεται με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις δράσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση για τον εφοδιασμό της χώρας μας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών είναι και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στις τρεις υπάρχουσες στο νησί.
Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, η οποία ενημέρωσε την Επίτροπο Ενέργειας για τη σημασία που έχει ο τερματικός σταθμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την Επίτροπο Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ενημέρωσα την κα Simson για το ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο. Συζητήσαμε για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέλος, τόνισα στην Επίτροπο την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι αυτή η πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό αποσκοπεί η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει την αιτία της κρίσης στη βάση της, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη – μέλη. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά για την προστασία της κοινωνίας, ιδίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν τους κόπους τους να υπονομεύονται και τους προϋπολογισμούς τους να απειλούνται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις».
Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, δήλωσε: «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια εν μέσω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κι αυτή την εβδομάδα επισκέπτομαι την Ελλάδα για να συζητήσω τον καλύτερο δρόμο για το μέλλον. Η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Αξίζει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς και επιταχύνοντας τις αναγκαίες επενδύσεις».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η σημερινή επίσκεψη της Κας Simson, την οποία ευχαριστούμε θερμά, έρχεται να επιβεβαιώσει, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ και των υποδομών του ως πυλώνα σταθερότητας και ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης (FSU) στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές που σχεδιάζονται, θα ενισχύσει την ευελιξία του συστήματος, επιτρέποντας την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο REPowerEU και τη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
www.worldenergynews.gr