Οποιαδήποτε συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών της ενέργειας δεν πρέπει να υπονομεύουν τις προσπάθειες πολιτικής για το κλίμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC). Συνέστησε μάλιστα στην ΕΕ ότι πρέπει να παρακολουθεί στενά την αγορά ενέργειας και να εντείνει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας πρέπει να είναι συντονισμένα και να παρέχουν σε κάθε κράτος μέλος αρκετό το περιθώριο για να ανταποκριθεί σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες που διαθέτει και ταιριάζουν στην εκάστοτε χώρα.
Οι προτάσεις
Η EESC υποστηρίζει τη λήψη έκτακτων μέτρων, αλλά έχει επίσης υποβάλει προτάσεις. Ο Thomas Kattnig της εν λόγω επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ένα από τα πιο άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η χρηματοδοτική στήριξη. Στο επίκεντρο είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά και η αποτροπή της αποσύνδεσης του ενεργειακού εφοδιασμού κατά την ψυχρή περίοδο.
Οι επενδύσεις σε βιώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικών και χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να ενταθούν μαζί με οποιεσδήποτε προσπάθειες για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια συμπίεση των τιμών και σίγουρα θα αυξήσει την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, καθιστώντας την λιγότερο εξαρτημένη από μη φιλικά καθεστώτα.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενημέρωσε ότι το σύστημα του δικτύου μεταφοράς πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω της επέκτασης των διασυνδέσεων και μιας καλύτερα ανεπτυγμένης υποδομής αποθήκευσης.Μείωση της εξάρτησης των εισαγωγών
Παράλληλα, ο Lutz Ribbe της EESC έθιξε την ανάγκη εργαλείων εξοικονόμησης, τονίζοντας ότι: «Χρειαζόμαστε κίνητρα για να παρακινήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν προϊόντα και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και να παράγουν οι ίδιες την ενέργεια.
«Η άμεση βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη πρέπει να είναι «στοχευμένη». Πρέπει να αντικατοπτρίζει την κοινωνική διάσταση και να μην εμποδίζει τον πράσινο μετασχηματισμό». Η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πρέπει να μειωθεί το συντομότερο δυνατό.
«Καθώς το 2030 είναι η προθεσμία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων στους οποίους έχει δεσμευτεί η ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση, με απώτερο στόχο μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050, θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις αλλά και προσαρμογή ολόκληρου του ενεργειακού οικοσυστήματος» κατέληξε η Επιτροπή.
www.worldenergynews.gr