Ενέργεια

Ο Τσίπρας εκτίθεται στα ενεργειακά - Απλοποιήσεις και κατηγορίες, τι έκανε ως κυβέρνηση;

Ο Τσίπρας εκτίθεται στα ενεργειακά - Απλοποιήσεις και κατηγορίες, τι έκανε ως κυβέρνηση;
Οι εύκολοι χαρακτηρισμοί περί αισχροκέρδιας, τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησής του που κόστισαν και κοστίζουν σήμερα

«Oι υψηλές τιμές ενέργειας σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, των παρόχων», για να σημειώσει ότι «περίπου ένα 30% των αυξήσεων μετατρέπονται σε δικά τους κέρδη». «Αυτό το άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί. Ήταν πολιτική της επιλογή να μη συγκρουστεί με συμφέροντα. Και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι πολιτική της επιλογή», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες 10/3 ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο τον πολιτικό αντίλογο στην κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

You cannot teach an old dog new tricks, λέει μια αγγλική παροιμία και δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Αλέξης έχει γεράσει πολιτικά τόσο γρήγορα. Δυστυχώς όμως ή δεν ακούει τους συμβούλους του, γιατί δεν μπορεί να τον αφήνουν να λέει τέτοιες αστοχίες, για να το πούμε ευγενικά, ή έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την κλασσική γραμμή όξυνσης και λαϊκισμού της περιόδου 2012 -2015, βλέποντας και το ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής.

Η εικόνα της αγοράς

Οι πάροχοι λόγω της τεράστιας και πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι όλοι στο κόκκινο και με οφειλές στους διαχειριστές πλην ελαχίστων εξαιρέσων.
Δεν εισπράττουν και έχουν δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στις ροές του συστήματος.
Δεύτερον με την επίθεση στους ηλεκτροπαραγωγούς που κάνει για την τιμή των όπλων, μάλλον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί, ότι όσοι παρακολουθούν και γνωρίζουν τα ενεργειακά αυτά δεν μπορούν να τα πάρουν σοβαρά.
Κατ αρχάς επί πρωθυπουργίας του, ο ένας από αυτούς που ασχολείται και με τις κατασκευές ανήχθη σε εθνικό προμηθευτή, όπως δείχνουν και οι σημερινές έρευνές της Επιτρoπής Ανταγωνισμού.
Τρίτον με την ατολμία του και για να μην δυσαρεστήσει κάποιους επιχειρηματίες, δεν προχώρησε στην λύση που θα κρατούσε ζωντανό σήμερα το Αμύνταιο και η οποία θα είχε λύσει σήμερα το προβλημα τροφοδοσίας ρεύματος της βιομηχανίας.
Τέταρτον επί πρωθυπουργίας του, δεν προχώρησε η εφαρμογή του target model, δηλαδή η μορφή της χονδρεμπορικής που σήμερα κατηγορεί, παρά την δεδομένη δέσμευση στην ΕΕ, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής, που πήρε ο πρώην ΥΠΕΝ Κώστης Χατζηδάκης. Όμως κατά τον τρόπο αυτό καθυστέρησε και η εφαρμογή των διμερών συμβολαίων που σήμερα θα βοηθούσαν το σύνολο της κατανάλωσης και θα είχαν λύσει πολλά προβλήματα.
Τα υπερκέρδη μάλιστα που αναφέρει ως αισχροκέρδια, είναι ουτοπικά, γιατί ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των αυξημένων λογαριασμών που διαγράφεται και ήδη ενδηλώνεται με επισφάλειες δεν ωφελεί κανένα, αλλά αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του συστήματος. Εξάλλου οι ίδιοι οι ηλεκτροπραγωγοί είναι αυτοί που αντμετωπίζουν το δυσθεώρητο κόστος του φυσικού αερίου και φέρνουν τα φορτία LNG στην Ρεβυθούσα για να ανανεωθούν τα εθνικά αποθέματα φυσικού αερίου, στην κρίσιμη στιγμή.

Πέραν όμως των όλων ατεκμηρίωτων που αναφέρει, θα πρέπει να δει ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι φθηνότερη σε σχέση με τις διασυνδεόμενες και αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να είναι εξαγωγική. Αυτά δεν του τα λένε οι συμβουλοί του;

Πολιτικά εμπαθής

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «αντί ο κ. Μητσοτάκης να στέλνει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας δήθεν να ρυθμιστεί το πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, γιατί δεν παίρνει την απόφαση να εφαρμόσει εδώ μέτρα που ρυθμίζουν το πλαίσιο της εγχώριας αγοράς ενέργειας;».
Συγκεκριμένα ρώτησε: γιατί δεν βάζει πλαφόν, όπως έχουν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην τιμή της ενέργειας στο τιμολόγιο που παίρνει ο καταναλωτής;

Θα έπρεπε να είναι υπερήφανος ο Αλέξης Τσίπρας, αν ήταν fair πολιτικά, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μια πανευρωπαϊκή πρόταση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος με τόσες τεχνικές λεπτομέρειες και έφερε το πρόβλημα ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Και η πρόταση αυτό ακριβώς περιλαμβάνει: την θέσπιση των πλαφόν.
Η λύση των πλαφόν χωρίς μελέτη και ανάλυση σε μια τέτοια φάση μπορεί να σου αποτελειώσει ένα σύστημα που κινδυνεύει ήδη με χρεωκοπίες και τότε πόσα λεφτά θα πρέπει να μπουν για να εξισορροπήσει; Ήδη πάμε για 4-5 δισ να μπουν στο σύστημα από κρατικές δαπάνες φέτος.

"Γιατί δεν προχωράει άμεσα στην μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν;" μια εύλογη και επαναλαμβανόμενη θέση.
Ο ΕΦΚ πράγματι μπορεί να είναι μια λύση, πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί και το κόστος από δημοσιονομικής πλευράς στο συνολό του και προφανώς αυτό να συγκριθεί με τα κυβερνητικά ισοδύναμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης