Κλίμα αναμονής συντηρείται στις διεθνείς αγορές με τα futures στις ΗΠΑ και τους ευρωπαϊκούς δείκτες να περνούν σε θετικό έδαφος, καθώς οι θέσεις κλειδιά Putin και Zelensky δείχνουν μια καταρχήν σύγκλιση στα κρίσιμα ζητήματα:
Κατά πρώτον, ο Putin ζητά την αναγνώριση των δυο κρατών της περιοχής του Donbass και να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ.
Ο Zelensky λέει ότι δεν παραδίνεται, αλλά για πρώτη φόρα δηλώνει ότι δεν καίγεται να μπει στο ΝΑΤΟ, άρα ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας έχει επιτευχθεί.
Το κόστος του πολέμου είναι πολύ μεγάλο για όλους, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη Ρωσία, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι προσδιορίζουν τις ΗΠΑ σαν τον νικητή, δεν λαμβάνουν υπόψη τους την έκρηξη του πληθωρισμού λόγω της μεγάλης ανόδου των commodities (πετρέλαια, σιτηρά) που κατ’ ουσία τινάζει στον αέρα τους σχεδιασμούς της FED και το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Αμερικανού.
Στα πλαίσια αυτά ο EuroStoxx κινείται οριακά θετικά σε 0,60-1% πάνω από τις 3.550 μονάδες, ο DAX είναι σε θετικό έδαφος σε 0,5-1% κοντά στις 13.000 μονάδες, με τα futures στο -4% αργά χθες το βράδυ στις 12.500.
Σε θετικό έδαφος είναι ο CAC ενώ με μεγαλύτερα κέρδη 1,5-2% είναι η Ισπανία και η Ιταλία.
Η Wall Street που έγραψε -12% από την αρχή του έτους, κινείται οριακά στα πλαίσια των 4.200 μονάδων ο S&P, χωρίς να γράψει το χαμηλό των 4.115 μονάδων στην έναρξη του πολέμου.Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωσή του είναι μέσα σε τεχνικά πλαίσια, αλλά το νέο πρόβλημα που υπάρχει στην αμερικανική οικονομία είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού που θα ξεπεράσει τους αρχικούς σχεδιασμούς της FED.
Η ελληνική αγορά
Στα πλαίσια αυτά, η ελληνική αγορά η οποία χθες (7/3) ήταν κλειστή καταγράφει την πτώση που δεν έγραψε και βρίσκει την τεχνική στήριξη επιπέδων 790 μονάδων που αποτελεί μια ευρύτερη ζώνη, κομβική για τις μεγάλες διακυμάνσεις του ελληνικού Δείκτη τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι σημερινές πτώσεις σύμφωνα με χρηματιστές οφείλεται σε margin calls που σπάνε και σε υπερδανεισμένα χαρτοφυλάκια που πωλούν μετοχές, με αποτέλεσμα να υποχωρεί ο Δείκτης στα επίπεδα των 790 μονάδων -3,8%.
Η ΔΕΗ δεν έχει γράψει χαμηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής 7,15-7,20 ευρώ, η ΜΟΗ στα 13,36 ευρώ επίσης είναι κοντά σε χαμηλά που έχει καταγράψει και τους προηγούμενους μήνες και η Μυτιληναίος στα 13,85 ευρώ κινείται με πτώση της τάξης του 3%.
Για τη ΔΕΗ, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αναμένεται το νέο πακέτο για την ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες (10-11 Μαρτίου) στις Βερσαλλίες και το οποίο αναμένεται να δώσει απάντηση στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά όσον αφορά την εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος.
Η ΜΟΗ υποτιμάται αδικαιολόγητα καθώς τα κέρδη από τις τιμές πετρελαίου αλλά και η προεξόφληση της μεγάλης επένδυσης του FSRU αναμένεται να προσδώσουν σημαντικά κέρδη και υπεραξίες στον όμιλο, ο οποίος δεν πλήττεται από την πολεμική εμπλοκή.
Αντίστοιχα, ισχύουν και για την Μυτιληναίος η οποία έχει την ευχέρεια να κλειδώσει πωλήσεις με τις υψηλές τιμές του αλουμινίου για το 2023, εξασφαλίζοντας και την κερδοφορία της επόμενης χρονιάς ενώ η Διοίκηση έχει λάβει πρόνοια για το φυσικό αέριο και την αύξηση των τιμών του.
Ρίσκο αποτελεί ο εκτροχιασμός των ενεργειακών τιμών στην χονδρική που εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθεί από το νέο πακέτο της ΕΕ ώστε οι αποπληρωμές των καταναλωτών να μπορούν να υλοποιούνται με σχετική ευχέρεια και να αποφευχθούν οι υπερβολές οι οποίες με τα χθεσινά δεδομένα διεφάνησαν.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το sell off σε τράπεζες και ΧΑ
www.worldenergynews.gr