Ενέργεια

Mε «σπασμένα» φρένα η άνοδος του πετρελαίου - Στα 122,65 δολ/βαρέλι το brent (+3,84%)

Mε «σπασμένα» φρένα η άνοδος του πετρελαίου - Στα 122,65 δολ/βαρέλι το brent (+3,84%)
Στα 242 ευρώ/MWh το συμβόλαιο Απριλίου για τα TTF
Σχετικά Άρθρα

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο.

Συγκεκριμένα, το brent καταγράφει άνοδο +3,84% στα 122,65 δολ/βαρέλι και το αργό ενισχύεται κατά 3,06% στα 119,22 δολ/βαρέλι. Πρόκειται ομολογουμένως για τις υψηλότερες τιμές από το 2008 με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο να μελετούν το σενάριο απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου.

Τι εξετάζει το Κογκρέσο

Την θέση πως το Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης σχεδίου νόμου για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nancy Pelosi.

«Η Βουλή εξετάζει επί του παρόντος σθεναρό σχέδιο νόμου που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία.

Το νομοσχέδιό μας θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, θα ακυρώσει τις ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και θα αποτελεί το πρώτο βήμα για τη στέρηση της πρόσβασης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» αναφέρει σε σχετική επιστολή της η κα.Pelosi, η οποία έκανε γνωστό πως το Κογκρέσο έχει σκοπό να εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Τα σενάρια επίσκεψης Biden στην Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σενάριο μιας επίσκεψης του προέδρου Joe Biden στη Σαουδική Αραβία τους επόμενους μήνες εξετάζει ο Λευκός Οίκος,  προκειμένου αφενός να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις και αφετέρου να ζητήσει μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου.

Τι «τρέχει» με τη Βενεζουέλα;

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας συζήτησαν για την χαλάρωση των κυρώσεων για το πετρέλαιο.

Όπως αναφέρεται, αρκετοί Αμερικάνοι βουλευτές πρότειναν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο.Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ εισάγουν από τη Ρωσία περίπου το 10% των αναγκών τους σε πετρέλαιο και σε προϊόντα του.

Στο... Θεό τα TTF

Τέλος, ανοδική τροχιά για τις τιμές του TTF με το συμβόλαιο του Απριλίου να φτάνει στα 242 ευρώ/MWh σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 25,6%.

Τα συμβόλαια Μαΐου ανεβαίνουν κατά 21,2% στα 226 ευρώ/MWh, σημείο όπου και κλείνει το πρώτο εξάμηνο του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης