Το βασικό ζητούμενο της χθεσινής σύσκεψης ήταν η επάρκεια σε φυσικό αέριο στην περίπτωση που οι Ρώσοι κλείσουν τις στρόφιγγες του Turkstream καθώς και η ομαλή τροφοδοσία της Ρεβυθούσας με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ηλεκτροπαραγωγών.
Οχι ΔΕΗ σε κατάχρηση λιγνιτών και νερών
Και καθώς «κάλλιον εστί προλαμβάνειν ή θεραπεύειν» ζητήθηκε καταρχάς σύνεση στην κατανάλωση αερίου, προτείνοντας μάλιστα στη ΔΕΗ να κάψει περισσότερους λιγνίτες και να ρίξει στην παραγωγή περισσότερο τα νερά των υδροηλεκτρικών της σταθμών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης εξέφρασε τις ενστάσεις του καθώς, όπως υποστήριξε, η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει αποθέματα λιγνίτη και νερών για τις ανάγκες του καλοκαιριού.
Επίσης, ζητήθηκε και πάλι όπως και προ ημερών στην προηγούμενη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, να καταναλώνεται περισσότερο αέριο αγωγού, ώστε να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο γεμάτες οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας. Συζητήθηκε ακόμη και η ανάγκη για έξτρα «καραβιές» LNG, ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που διακοπεί η ροή του ρώσικου αερίου.
Αποζημιώσεις από το Ταμείο Ανεφοδιασμού
Ωστόσο, επικράτησε προβληματισμός ανάμεσα στους «παίκτες» της αγοράς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι εάν τελικά δεν κλείσουν οι στρόφιγγες του ρώσικου αγωγού, οι έξτρα ποσότητες που θα φέρουν για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες ή να πουληθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από εκείνες που αγοράστηκαν. Γι΄αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση να προβλεφθεί ένα είδος αποζημίωσης για τυχόν ζημίες μέσω του Ταμείου Ασφάλειας Εφοδιασμού, ώστε να μην επωμιστούν εξολοκλήρου το βάρος.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΣΦΑ, αυτή τη στιγμή η Ρεβυθούσα είναι σχεδόν γεμάτη ενώ στις 7 Μαρτίου αναμένονται δύο φορτία των 500.000 MWh (ήτοι 1.000.000 MWh) της Μυτιληναίος και της Elpedison, στις 11 Μαρτίου ένα φορτίο των 500.000 MWh της ΔΕΠΑ, στις 13 Μαρτίου ένα φορτίο των 270.000 MWh της Elpedison και στις 25 Μαρτίου ένα ακόμη φορτίο των 250.000 MWh της Μυτιληναίος. Επίσης, γύρω στις 15 Μαρτίου αναμένεται να φτάσει στη Ρεβυθούσα και το φορτίο LNG που έχει ζητήσει η Βουλγαρία.
www.worldenergynews.gr