Η ΕΕ εισάγει το 90% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, με περίπου το 40% να προέρχεται από τη Ρωσία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με τις διακοπές του εφοδιασμού και έχει αυξήσει τον έλεγχο της εξάρτησης των χωρών από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Η ΕΕ των 27 χωρών εισάγει το 90% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, με περίπου το 40% να προέρχεται από τη Ρωσία. Οι ρωσικές παραδόσεις παρέμειναν σταθερές μετά την εισβολή, αλλά οι τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών που οι κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να στοχεύσουν το ρωσικό φυσικό αέριο ή η Μόσχα θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά.
Το Reuters δημοσιεύει το προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αν και θα μπορούσε να αλλάξει προτού δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα- το οποίο προβλέπει τα εξής:
Αποθήκευση
Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ θα πρέπει να είναι πλήρης τουλάχιστον κατά 80% έως τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος για να προστατευτεί από τα σοκ της προσφοράς τον επόμενο χειμώνα, ανέφερε το προσχέδιο.
Η Επιτροπή θα συντονίσει τα μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί. Ανέφερε ότι οι χώρες μπορούν να υποχρεώσουν τους χρήστες αποθήκευσης να συμπληρώσουν έναν ελάχιστο όγκο ή να υποχρεώσουν τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου.
Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προτείνει μια νομική απαίτηση για τις χώρες της ΕΕ να γεμίζουν την αποθήκευση φυσικού αερίου σε ένα ελάχιστο επίπεδο έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, αναφέρει το προσχέδιο.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 29%, περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από αυτήν την περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μερική διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, επισημαίνοντας τα σχέδια αποθήκευσης και έκτακτης ανάγκης των χωρών για κλονισμούς στον εφοδιασμό.
Προμήθεια
Η ΕΕ διαπραγματεύεται επί του παρόντος μια σειρά από νέες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων στόχων για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταχύτερη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία.
Οι προτάσεις θα μείωναν την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο κατά 23% έως το 2030, ανέφερε το προσχέδιο, και η Επιτροπή προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τις εγκρίνουν γρήγορα.
Βραχυπρόθεσμα, οι Βρυξέλλες θέλουν να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο. Οι ανησυχίες για διακοπές στις ρωσικές ροές οδήγησαν την ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Ιαπωνία.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ περίπου 11 bcm τον Ιανουάριο.
Το προσχέδιο ανέφερε ότι η ΕΕ θα συζητήσει τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις της αγοράς με μεγάλους αγοραστές φυσικού αερίου για να προσπαθήσει να αποφύγει "συγκρουσιακές πρακτικές αγοράς" που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές.
Υποσχέθηκε επίσης περισσότερη υποστήριξη για έργα πράσινου υδρογόνου και ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον τεράστιο προϋπολογισμό των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή βιοαερίου από απόβλητα.
Ανανεώσιμες πηγές
Καθώς η ΕΕ επιδιώκει να στραφεί από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια, η Επιτροπή θα κάνει συστάσεις τον Ιούνιο για να επιταχύνει την αδειοδότηση νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Μια άλλη πρόταση θα περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των ηλιακών έργων, συμπεριλαμβανομένων των πάνελ οροφής για σπίτια, ανέφερε το προσχέδιο.
Η Επιτροπή θα πει επίσης στις χώρες της ΕΕ ότι μπορούν να φορολογήσουν τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να επενδύσουν τα έσοδα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στη στήριξη των καταναλωτών και των βιομηχανιών που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι κυβερνήσεις στις περισσότερες από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν ήδη μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.
www.worldenergynews.gr