Ενέργεια

BP, Equinor, Orsted αποχωρούν από την Ρωσία - Η Shell εγκαταλείπει Sakhalin 2 και Nord Stream 2

BP, Equinor, Orsted αποχωρούν από την Ρωσία - Η Shell εγκαταλείπει Sakhalin 2 και Nord Stream 2

Η Shell κατέχει μερίδιο 27,5% στο υπεράκτιο έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2 της Gazprom, το οποίο προμηθεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας αγοράς LNG

 

Η απόφαση του ενεργειακού γίγαντα BP να διακόψει τις σχέσεις με την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Rosneft άσκησε τις πιέσεις σε άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, με την ανταγωνίστρια Shell να υποκύπτει τελικά στις εκκλήσεις να αποχωρήσει από τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία.

Η Shell θα εγκαταλείψει όλες τις δραστηριότητες της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου ανακοίνωσε είπ τη Δευτέρα, καθιστώντας την τελευταία μεγάλη δυτική ενεργειακή εταιρεία που εγκαταλείπει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση έρχεται μια ημέρα αφότου η ανταγωνιστική BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κοστίσει στη βρετανική εταιρεία πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Νορβηγική Equinor θα αποχωρήσει από τη Ρωσία.

Η Shell ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα εγκαταλείψει το εμβληματικό εργοστάσιο Sakhalin 2 LNG στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% και λειτουργεί από τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom.

Το Sakhalin 2, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ρωσίας, είναι τεράστιο, παράγει περίπου 11,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, το οποίο εξάγεται σε μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Για τη Shell, τον μεγαλύτερο έμπορο LNG στον κόσμο, αποτελεί πλήγμα στα σχέδιά της να προμηθεύσει φυσικό αέριο σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές τις επόμενες δεκαετίες.

Η Shell είπε ότι η έξοδος από τη Ρωσία δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά της να στραφεί σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 Baltic που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τον οποίο βοήθησε να χρηματοδοτήσει ως μέρος μιας κοινοπραξίας εταιρειών. Η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα σταμάτησε το έργο.
Η Shell είπε ότι η απόφαση να εγκαταλείψει τις κοινοπραξίες στη Ρωσία θα οδηγήσει σε απομειώσεις. Η Shell είχε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις επιχειρήσεις στη Ρωσία στα τέλη του 2021, ανέφερε.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, την οποία λυπούμαστε, που οφείλεται σε μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden.
Η Shell θα αποχωρήσει επίσης από τη Salym Petroleum Development, μια άλλη κοινοπραξία με την Gazprom.

Μαζί,Salym και Sakhalin 2 συνεισέφεραν 700 εκατομμύρια δολάρια στα καθαρά κέρδη της Shell το 2021.

«Σωστή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Shell να αποχωρήσει από τις ρωσικές επιχειρήσεις της», δήλωσε ο Άνταμ Μάθιους, επικεφαλής υπεύθυνος επενδύσεων για το Συμβούλιο Συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας, το οποίο επενδύει στη Shell, σε ανάρτηση στο LinkedIn.

«Μετά την απόφαση της BP, η εστίαση είναι σε εκείνους που δεν έχουν κάνει ακόμη ένα τέτοιο βήμα», είπε ο Μάθιους.

 

Εν τω μεταξύ η τιμή της μετοχής της BP υποχώρησε κατά 7,5% σήμερα, παρά την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου Brent και του φυσικού αερίου, καθώς οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν με την απόφασή της να εγκαταλείψει το 20% της συμμετοχής στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, δίνοντας τέλος σε μια κερδοφόρα 30ετή σύνδεση με τη Ρωσία.

Η BP αντιμετωπίζει εφάπαξ πλήγμα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έξοδο με σκληρές κυρώσεις που καθιστούν την προοπτική εύρεσης αγοραστή «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τους αναλυτές της Santander.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας Equinor ανακοίνωσε επίσης αποχώρηση από τη Ρωσία, όπου κατέχει περιουσιακά στοιχεία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω μιας αυξανόμενης εταιρικής αντίδρασης.

Η λίστα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από τη Ρωσία ή για περιορισμό των δραστηριοτήτων εκεί:

BP

Η BP αποσύρει τις μετοχές της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft στο τέλος τριών δεκαετιών λειτουργίας στη χώρα.

Η BP έλαβε έσοδα από τη Rosneft με τη μορφή μερισμάτων που ανήλθαν συνολικά σε περίπου 640 εκατομμύρια δολάρια το 2021, περίπου το 3% της συνολικής ταμειακής ροής της από τις δραστηριότητες.

EQUINOR

Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης επενδύνσεων από τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία.

Ο όμιλος έχει παρουσία στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και το 2012 συμφώνησε σε στρατηγική συνεργασία με τη ρωσική Rosneft.

ORSTED

Η δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως και 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom ετησίως με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.

Η Orsted είπε επίσης ότι δεν συνάπτει νέες συμβάσεις με εταιρείες ούτε χρησιμοποιεί προμηθευτές από τη Ρωσία.

MAERSK

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει όλες τις κρατήσεις εμπορευματοκιβωτίων εντός και εκτός Ρωσίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κυρώσεις και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας.

RENAULT

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault θα αναστείλει ορισμένες εργασίες στα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων της στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν προκαλέσει ελλείψεις εξαρτημάτων.

Η Renault είναι μεταξύ των δυτικών εταιρειών που εκτίθενται περισσότερο στη Ρωσία, όπου πραγματοποιεί το 8% των βασικών κερδών της, σύμφωνα με τη Citibank. Ελέγχει την Avtovaz, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας

VOLVO CARS

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars θα αναστείλει τις αποστολές αυτοκινήτων στη ρωσική αγορά μέχρι νεωτέρας.

MERCEDES-BENZ

Ο όμιλος Mercedes-Benz εξετάζει νομικές επιλογές για να εκχωρήσει το μερίδιο του 15% στην Kamaz το συντομότερο δυνατό, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

DAIMLER TRUCK

Η Daimler Truck σχεδιάζει να παγώσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία με άμεση ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Kamaz.

Δεν θα κατασκευαστούν άλλα φορτηγά στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας με την Kamaz και δεν θα παραδοθούν άλλα εξαρτήματα σε αυτήν, ανέφερε ο όμιλος σε εσωτερικό σημείωμα που περιλήθε σε γνώση του Reuters.

ERICSSON

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις της στη Ρωσία καθώς η εταιρεία αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις κυρώσεων στις δραστηριότητές της εκεί.

HSBC

Η παγκόσμια τράπεζα HSBC αρχίζει να τερματίζει τις σχέσεις με μια σειρά από ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης, της VTB.

Η τράπεζα έχει μικρή άμεση έκθεση στη Ρωσία, με περίπου 200 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα 15 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, έναντι των παγκόσμιων εσόδων της ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

NOKIAN TYRES

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Nokian Tires μετατοπίζει την παραγωγή ορισμένων από τις βασικές σειρές προϊόντων της από τη Ρωσία στη Φινλανδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Nokian παράγει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγής της στη Ρωσία, και απασχολεί στη χώρα περίπου 1.600 άτομα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

AERCAP

Η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο AerCap Holdings, με έδρα το Δουβλίνο, θα σταματήσει τη μίσθωση σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Η εταιρεία λέει ότι περίπου το 5% του στόλου της ανά καθαρή λογιστική αξία ήταν με μίσθωση σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες στα τέλη του 2021.

SANDVIK

Ο σουηδικός μηχανολογικός όμιλος Sandvik αναστέλλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.

Ο Sandvik δημιούργησε περίπου το 3,5% των εσόδων του το 2021 στη Ρωσία. Ο όμιλος δεν έχει παραγωγή στη χώρα αλλά περίπου 900 εργαζόμενους σε πωλήσεις και υπηρεσίες.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης