Ενέργεια

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου παρά τα προβλήματα στις πληρωμές

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου παρά τα προβλήματα στις πληρωμές

Σε «ανοιχτό λογαριασμό» οι πληρωμές

 

Σχετικά Άρθρα
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου συνέχισαν να ρέουν προς την Ευρώπη την Παρασκευή, παρόλο που Ρώσοι πωλητές και δυτικοί αγοραστές δήλωσαν ότι δυσκολεύονται με πληρωμές, τραπεζικές εγγυήσεις και την φόρτωση πλοίων μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα για επίθεση στην Ουκρανία , σύμφωνα με traders, λιμενικούς πράκτορες και στοιχεία ναυτιλίας που έλαβε το Reuters.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης της Μόσχας στη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που στοχεύουν τις κύριες τράπεζές της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη για τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να διεκπεραιώσουν τις πληρωμές τους.
Η Ρωσία έχει διατηρήσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων της, αλλά οι πωλητές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ισχυρή εγγύηση ότι θα πληρωθούν για τους όγκους καθώς οι τράπεζες μελετούσαν τους όρους των ανακοινωθέντων κυρώσεων και η αγορά δεν είχε ιδέα τι θα αποφασίσουν.
«Η πιστωτική επιστολή είναι τραπεζική εγγύηση, αλλά τώρα είναι εντελώς άχρηστη καθώς μετά τις κυρώσεις, καμία δυτική τράπεζα δεν θέλει να εγγυηθεί τίποτα για τους Ρώσους πωλητές», είπε μια πηγή από μια μεγάλη ρωσική εταιρεία πετρελαίου, προσθέτοντας ότι κάποιος μπορεί απλώς να κάνει πληρωμές σε «ανοιχτό λογαριασμού» καθώς δεν είναι μεγάλη διαφορά τώρα.

Εγγυήσεις

Οι πιστωτικές επιστολές από την τράπεζα του αγοραστή αποτελούν συνήθη πρακτική στις συναλλαγές εμπορευμάτων και εγγυώνται στην τράπεζα του πωλητή ότι η πληρωμή θα γίνει πλήρως και έγκαιρα. Ο ανοιχτός λογαριασμός είναι μια πώληση όπου οι όγκοι αποστέλλονται και παραδίδονται πριν από την πληρωμή.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον πωλητή και η καλύτερη επιλογή για τον αγοραστή. Την Πέμπτη, δυτικοί αγοραστές δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα με το άνοιγμα πιστωτικών επιστολών για όγκους ρωσικού πετρελαίου.
Πολλοί από τους αγοραστές και τις ναυτιλιακές εταιρείες απέφυγαν επίσης να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο λόγω των αναμενόμενων κυρώσεων.
Η πώληση αργού πετρελαίου Urals για φόρτωση τον Μάρτιο ήταν πολύ δύσκολη, γεγονός που οδήγησε την έκπτωση του Brent σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ανέφεραν οι traders.

Το σουηδικό διυλιστήριο Preem anako;invse ότι «διέκοψε όλες τις συναλλαγές ρωσικού αργού πετρελαίου εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών για πιθανές κυρώσεις». Οι εταιρείες μπορεί να προσπαθήσουν να εκτρέψουν τους λογαριασμούς τους σε άλλες τράπεζες, χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει λίγο, ανέφερε πηγή από ρωσική εταιρεία πετρελαίου, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί κάθε τράπεζα να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης