Το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2021 αυξήθηκε 6% σε ετήσια βάση σε 380 εκατομμύρια τόνους
Οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο εκτινάχθηκαν στα ύψη στα τέλη του περασμένου έτους λόγω ενός συνδυασμού αυστηρότερων προμηθειών, ασθενέστερης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ισχυρής ανάπτυξης μετά την πανδημία.
«Οι υψηλές τιμές που βλέπουμε αυτή τη στιγμή οφείλονται σε θεμελιώδη μεγέθη, χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης και αβεβαιότητα εφοδιασμού», δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, της εταιρείας.
Πρόσθεσε ότι η έλλειψη νέας προσφοράς και η μείωση των επενδύσεων σε LNG είναι άλλοι λόγοι πίσω από τη περιορισμένη αγορά.
Η Shell, ο μεγαλύτερος αγοραστής και πωλητής LNG στον κόσμο, ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2021 αυξήθηκε 6% σε ετήσια βάση σε 380 εκατομμύρια τόνους καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Διπλάσια ζήτηση
Η ζήτηση LNG αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν σε 700 εκατ. τόνους μέχρι το 2040, ανέφερε η Shell στο ετήσιο outlook για την αγορά LNG, προσθέτοντας ότι το υγροποιημένο αέριο έχει βασικό ρόλο να διαδραματίσει ως εφεδρικό σε περίπτωση διακοπτόμενης προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έθεσαν εκτός λειτουργίας περίπου 30 Βρετανούς προμηθευτές ενέργειας, ενώ ορισμένες εταιρείες βαριάς βιομηχανίας περιόρισαν την παραγωγή σε τομείς έντασης ενέργειας.
Οι τιμές του LNG εκτινάχθηκαν από τα χαμηλά ρεκόρ κάτω από τα 2 $ ανά mmBtu το 2020 σε υψηλά ρεκόρ των 56 $ τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τιμές αναφοράς ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 25 $ ανά mmBtu.
«Το περασμένο έτος έδειξε πόσο κρίσιμα είναι το φυσικό αέριο και το LNG για την παροχή ενέργειας σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Wael Sawan, διευθυντής ολοκληρωμένων λύσεων φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας στη Shell.
Χρειάζονται επενδύσεις
Η υπ' αριθμόν 2 ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο εκτιμά ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης LNG, ιδιαίτερα στην Ασία, με προβλεπόμενο χάσμα προσφοράς-ζήτησης στα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Η Κίνα και η Νότια Κορέα οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης LNG το 2021. Η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές της LNG κατά 12 εκατομμύρια τόνους σε 79 εκατομμύρια.
Πέρυσι οι Κινέζοι αγοραστές LNG υπέγραψαν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG αυξήθηκαν το 2021 παρά τις διακοπές που μείωσαν τη διαθεσιμότητα LNG για παράδοση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αύξησης των εξαγωγών με ετήσια αύξηση 24 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την έκθεση της Shell.
Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ)των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα φτάσουν τα 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) το 2022, καθιστώντας τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο μπροστά από την Αυστραλία και το Κατάρ.
www.worldenergynews.gr