Με στόχο την επέκταση του net metering και της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως διεξόδου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέθεσε στον ΔΕΔΔΗΕ την εκπόνηση μελέτης για βρεθεί και να δεσμευθεί ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο διανομής.
Την εκπόνηση της μελέτης προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο, ενώ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα σημείωσε ότι τον ηλεκτρικός χώρος που θα προκύψει θα επιμεριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση και βιομηχανία, νοικοκυριά και αγρότες. Πρόσθεσε δε ότι έτσι όσοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για ενεργειακό συμψηφισμό θα μπορούν να το πράττουν εύκολα και γρήγορα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργήσει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ας σημειωθεί ότι πολλά έργα ΑΠΕ καθυστερούν να ενταχθούν στο δίκτυο λόγω του κορεσμού.
Σημαντικές ενισχύσεις στο νέο Αναπτυξιακό για την αυτοπαραγωγή
Στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, πάντως, έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν στις δαπάνες για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή και την παραγωγή θερμότητας/ψύξης από Α.Π.Ε. για ιδία χρήση. Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται μέχρι ποσοστού 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων.
Η ένταση της ενίσχυσης ορίζεται σε ποσοστό:
α) Στο 45% των επιλέξιμων δαπανών, εάν οι δαπάνες υπολογίζονται ως εξής:
1) Όταν το κόστος της επένδυσης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να προσδιοριστεί ως χωριστή επένδυση ως προς το συνολικό επενδυτικό κόστος, 2) όταν το κόστος της επένδυσης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να προσδιοριστεί με βάση παρόμοια, λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον επένδυση, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενίσχυση, η διαφορά αυτή μεταξύ του κόστους των δύο επενδύσεων προσδιορίζει το κόστος που συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και συνιστά τις επιλέξιμες δαπάνες,
β) Στο 30% των επιλέξιμων δαπανών, εάν υπολογίζονται ως εξής: για μικρές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με παρόμοια λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον επένδυση.
Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες για ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικρές επιχειρήσεις και κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες για ενισχύσεις που χορηγούνται σε μεσαίες επιχειρήσεις.
Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά δεκαπέντε ποσοστιαίες μονάδες για επενδύσεις σε ενισχυόμενες περιοχές και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τις επενδύσεις σε ενισχυόμενες περιοχές ειδικών κριτηρίων
Συμπληρωματικότητα με τα φωτοβολταϊκα στην στέγη
Εν τω μεταξύ στα τέλη Δεκεμβρίου εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί το νέο ειδικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες οικιακών καταναλωτών, που απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς κριτήρια ένταξης, με όριο τα 6 kWp για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και την Κρήτη και τα 3 kWp και για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Η τιμή αποζημίωσης για την εγκατάσταση των μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών έχει οριστεί στα 87 ευρώ/MWh για 20 χρόνια.
Παράλληλα, τρέχει και πρόγραμμα net metering για οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σε πρόσφατη ομιλία της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι το ένα πρόγραμμα δεν «ανταγωνίζεται» το άλλο.
«Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες με σταθερή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αντικαθιστά το net metering, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγορά και αποτελεί ακόμα ένα ασφαλές εργαλείο για να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές ένα πρόσθετο εισόδημα καλύπτοντας παράλληλα τους λογαριασμούς τους, με απλές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας εγγυημένη σταθερή ταρίφα αποζημίωσης για τα επόμενα 20 έτη» δήλωσε.
Σχετικά με το net metering η κα Σδούκου εξήγησε ότι ο ενεργειακός συμφηφισμός μπορεί επίσης να μειώσει την εξάρτηση του καταναλωτή από τη διακύμανση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μία μέθοδο, κατά την οποία οι καταναλωτές μπορούν να συμψηφίζουν τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν με τις «πράσινες» κιλοβατώρες που παράγει το φωτοβολταϊκό τους.
Η εφαρμογή του net metering προϋποθέτει εκπόνηση ενεργειακής μελέτης, ώστε η ισχύς του φωτοβολταϊκού να προσαρμοστεί απόλυτα στο προφίλ κατανάλωσης, καθώς το περίσσευμα, μέσω 3ετούς εκκαθάρισης, εγχέεται δωρεάν στο δίκτυο.
www.worldenergynews.gr
ΔΕΔΔΗΕ: Ανάθεση μελέτης για εύρεση ηλεκτρικού χώρου για το net metering των ιδιωτών
Ποιές οι σημαντικές ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου