Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν κατά 41,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022 και σημειώθηκε αύξηση 1% στην παραγωγή φυσικού αερίου της, σύμφωνα με το Oilprice.
«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Εταιρείας πραγματοποιούνται όπως ζητήθηκαν από τους καταναλωτές σε πλήρη συμμόρφωση με τις συμβατικές υποχρεώσεις», ανέφερε η Gazprom, ενώ η Ρωσία κατηγορείται ότι σκόπιμα παρακράτησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου τα επίπεδα αποθεμάτων έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά.
Η θέση της Gazprom
Σύμφωνα με την Gazprom, η οποία επικαλείται στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης υστερούσαν σε σχέση με το περσινό επίπεδο κατά 27,2% στις 30 Ιανουαρίου.
Το 81% του φυσικού αερίου που εγχύθηκε κατά τη θερινή περίοδο αποσύρθηκε από τις εγκαταστάσεις, είπε η Gazprom, προσθέτοντας ότι «η συνολική ποσότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS ήταν τόσο χαμηλή όσο 38,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 30 Ιανουαρίου, πέφτοντας κατά 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κάτω από το ιστορικό ελάχιστο για αυτήν την ημερομηνία».
Η «συμπεριφορά» της Ρωσίας
Παρά το ρεκόρ παραγωγής φυσικού αερίου, η Ρωσία δεν στέλνει πολύ πάνω από τις συμβατικές της υποχρεώσεις στην Ευρώπη αυτή τη χειμερινή περίοδο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις, οδήγησε σε κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 25% ετησίως λόγω χαμηλότερων ροών διαμετακόμισης μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας και μειωμένων παραδόσεων στην Τουρκία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την Αγορά Φυσικού Αερίου. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο ΙΕΑ προστέθηκε στην λίστα αυτών που κατηγόρησαν τη Ρωσία για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Οι χαμηλές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία φαίνεται να έχουν σφίξει τεχνητά την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol, προσθέτοντας ότι τα ενεργειακά συστήματα «διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους» βασιζόμενοι υπερβολικά σε έναν προμηθευτή για μια βασική πηγή ενέργειας.
Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι άλλη μια ανησυχία για τους αναλυτές της αγοράς φυσικού αερίου και των commodities.
www.worldenergynews.gr