Αναλυτικές εναλλακτικές προτάσεις και παρατηρήσεις κατέθεσε το νέο κόμμα των Πράσινων στη διαβούλευση για τον Κλιματικό Νόμο, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της.
Το κυβερνητικό σχέδιο δυστυχώς δεν προβλέπει καμιά καταληκτική ημερομηνία για τη χρήση αερίου, δεν αναφέρεται σε τερματισμό ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, ενώ παρουσιάζει σοβαρά κενά στα κρίσιμα θέματα της εξοικονόμησης και της απαραίτητης αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Στις παρατηρήσεις τους οι Πράσινοι τονίζουν ότι ο Κλιματικός Νόμος είναι ανάγκη:
Να κηρύσσει τη χώρα σε κατάστασης κλιματικής κρίσης (climate emergency), αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ.
Να προβλέπει απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, με κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2040 και εξειδίκευση των στόχων στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα-Ε.Σ.Ε.Κ.
Επιγραμματικά, οι προτάσεις που κατατέθηκαν, αφορούν: προώθηση των ΑΠΕ με προστασία ΚΑΙ της φύσης ΚΑΙ του κλίματος, έξοδο από τον λιγνίτη χωρίς αύξηση της συμμετοχής του αερίου, σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος με θερμική αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ σε υπάρχουσες νεότερες μονάδες της ΔΕΗ όπως η Πτολεμαϊδα-5, ριζική ενεργειακή αναβάθμιση του 90% των κτηρίων μέχρι το 2040, συνολικό σχέδιο για βιώσιμες μετακινήσεις και όχι μόνο ηλεκτροκίνηση, Κλιματική Δικαιοσύνη και Ενεργειακή Δημοκρατία, συμμετοχική Κλιματική Διακυβέρνηση, στήριξη των εργαζομένων με εκπαίδευση, επανακατάρτιση και νέες θέσεις εργασίας, τερματισμό ερευνών και εξορύξεων για πετρέλαιο και αέριο στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, βιώσιμο αναπροσανατολισμό για το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, πλαίσιο κατά των διαφημίσεων ορυκτών καυσίμων, τερματισμός των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεών τους από το 2023, μεταβατική διατήρηση του αερίου αποκλειστικά στις σημερινές του χρήσεις και υποδομές με καταληκτική ημερομηνία, έξοδο της Ελλάδας από την ομάδα των κυβερνήσεων που πιέζουν να θεωρηθούν «πράσινα» στην Ε.Ε. τα πυρηνικά και το αέριο. Αναφέρονται επίσης στην κλιματική προσαρμογή, τις εκπομπές γεωργίας & κτηνοτροφίας, τη σύνδεση με την προστασία & αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Η τελευταία ενότητα των προτάσεων, αναφέρεται στην οφειλόμενη απόλυτη προτεραιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως σημειώνουν οι Πράσινοι, «η στροφή στην Ανανεώσιμη Ενέργεια οφείλει να γίνει με το ελάχιστο δυνατό οικολογικό κόστος και με την ευρύτερη δυνατή ενεργειακή δημοκρατία και κοινωνική συμμετοχή. Ο κλιματικός νόμος πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις και στόχους που καλύπτουν κάθε κοινωνική, οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από την κλιματική κρίση, και παράλληλα να προωθεί την ενεργειακή δημοκρατία και την κλιματική δικαιοσύνη».
www.worldenergynews.gr