Ενέργεια

Mπαράζ συσκέψεων για τις τιμές ενέργειας που ανεβαίνουν 200% - Νέες παρεμβάσεις Πρωθυπουργού

Mπαράζ συσκέψεων για τις τιμές ενέργειας που ανεβαίνουν 200% -  Νέες παρεμβάσεις Πρωθυπουργού
Στο +7,9% η χονδρική ρύματος σήμερα στα 240,57 e/MWh - Έκρηξη τιμών σε όλη την Ευρώπη

Αντιμέτωπη με τη δίδυμη κρίση της ενέργειας και της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αποτελέσουν επιταχυντές πολιτικών εξελίξεων. Οι φόβοι του κυβερνητικού επιτελείου επικεντρώνονται κυρίως στις αντιδράσεις των πολιτών που πλέον λαμβάνουν "εξωφρενικούς" λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και λιγότερο στις πιέσεις που ασκούνται από την αντιπολίτευση, η οποία επί του παρόντος δεν φαίνεται να αξιοποιεί με δυναμικό τρόπο την αρνητική συγκυρία.
Ενδεικτική της ανησυχίας του κυβερνητικού επιτελείου, είναι η επιλογή να εμπλακεί προσωπικά ο πρωθυπουργός. Με αλλεπάλληλες δημόσιες παρουσίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου σε ρεύμα και φυσικό αέριο, χρειάστηκε να αλλάξει ο χρόνος των προγραμματισμένων δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα, ώστε να προηγηθεί δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα έδωσε και τηλεοπτική συνέντευξη για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Όμως η ανακοίνωση του πληθωρισμού που βρέθηκε τον Δεκέμβριο στο 5,1% καταγράφοντας υψηλά 11 ετών, δημιούργησε την ανάγκη και νέας επικοινωνιακής παρέμβασης του πρωθυπουργού ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο πτηνοτροφική μονάδα στα Μέγαρα για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την παροχή στήριξης, για όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Πρωθυπουργός:Το καλό σενάριο αφορά μόνο τους πρώτους μήνες του νέου έτους

Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα συναρμόδια υπουργεία καταδεικνύουν την έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία και κυρίως στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προγραμματίσει για σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της αγοράς με αντικείμενο την αύξηση του κόστους ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς καθώς και εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας.

Οικονομικό και πολιτικό επιτελείο παρακολουθούν το «τσουνάμι» αυξήσεων και διαμηνύουν ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των πιέσεων αργεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει διαθέσει για να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.
«Για όσο κρατήσει αυτή η αναταραχή θα υπάρχει μία όχι ευκαταφρόνητη στήριξη από το κράτος για να σας βοηθήσουμε στο κοστολόγιο σας» ανέφερε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι αυτή η μεγάλη αναταραχή θα κρατήσει τους πρώτους μήνες του έτους και μετά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα».

Κορυφώνει εκ νέου στα 265 ευρώ/MWh η χονδρική

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ράλι των τιμών σε ενέργεια και σε βασικά προϊόντα συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο, χτυπώντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το επόμενο δίμηνο εκτιμάται ανηφορικό με τον δείκτη τιμών κατά τον Ιανουαρίου να προβλέπεται να ανέλθει κοντά στο 6%. Τον μεγαλύτερο, πάντως, πονοκέφαλο σε αγορά, πολίτες και κυβέρνηση φέρνει το τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια το οποίο και εκτοξεύει το κόστος σε θέρμανση και ρεύμα. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται αύξηση κατά 135% στο φυσικό αέριο σε ένα χρόνο και κατά 34% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 45%.
Όσο δε για τα στοιχεία της αγοράς ηλεκτρισμού τρομάζουν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ο ΑΔΜΗΕ, η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο τετράμηνο του 2021 διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Σεπτέμβριος: 147,114 ευρώ/MWh
  • Οκτώβριος: 221,195 ευρώ/MWh
  • Νοέμβριος: 252 ευρώ/MWh
  • Δεκέμβριος: 265,138 ευρώ/MWh


Η ρήτρα αναπροσαρμογής ανατιμά τα τιμολόγια ρεύματος

Έτσι μόνο η «ρήτρα αναπροσαρμογής» που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς όλων των παρόχων και στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει την αύξηση της χονδρικής, υπολογίζεται για τη χαμηλή τάση τον Οκτώβριο σε 0,1164 ευρώ/KWh για τον Νοέμβριο σε 0,1896 ευρώ/KWh και για τον Δεκέμβριο σε 0,2247 ευρώ/ KWh. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές προστίθενται στη βασική τιμή κάθε παρόχου οδηγώντας σε αυξήσεις άνω του 200%. Βεβαίως η τελική τιμή είναι μειωμένη λόγω της κυβερνητικής επιδότησης, όμως όσο συνεχίζεται η κρίση τόσο εντείνονται τα ερωτηματικά για το που θα βρεθούν τα κονδύλια για τη συνέχιση των επιδοτήσεων.

Σημειώνεται ότι η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για όλο το 2021 σε 132,075 ευρώ/MWh, έναντι 58,099 ευρώ/MWh το 2020.
Και βεβαίως τίποτε δεν δείχνει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σύντομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Δευτέρα 16/1 η χονδρική τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά είναι στα 240,57 καταγράφοντας αύξηση 7,9%, ενώ αντίστοιχη εκρηκτική άνοδο σημειώθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με τη Γαλλία στα 261,13 ευρώ/MWh, την Ισπανία στα 244,67 ευρώ/MWh και τη γειτονική μας Βουλγαρία στα 195,86 ευρώ/MWh. Η γερμανική αγορά έχει πέσει στα 129,31 ευρώ/MWh και η Πολωνία είναι για μια ακόμη ημέρα η φθηνότερη αγορά της Ευρώπης με 97,28 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης