Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νωρίτερα ο Συνοριακός Φόρος Άνθρακα και η κατάργηση των δικαιωμάτων ρύπων προτείνει το Ε.Κ.

Νωρίτερα ο Συνοριακός Φόρος  Άνθρακα  και η κατάργηση των δικαιωμάτων ρύπων προτείνει το Ε.Κ.
Προτείνονται δραστικές αλλαγές στο σχέδιο της Κομισιόν μεταξύ των οποίων ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου,

Έντονες αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία προκαλεί ήδη η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυστηροποίηση των όρων εφαρμογής του Διασυνοριακού Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism) ή CBAM, όπως επικράτησε να ονομάζεται ο Συνοριακός Φόρος Άνθρακα (Carbon Border Tax).
Το σχέδιο που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Διασυνοριακού Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα, έχει προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της της Business Europe δηλαδή της πανευρωπαϊκής ένωσης των επιχειρηματικών συνδέσμων.
Συγκεκριμένα ο Mohammed Chahim που ανήκει στην αριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών (S&D) και έχει οριστεί εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου για τον λεγόμενο «φόρο άνθρακα» προτείνει δραστικές αλλαγές στο σχέδιο της Κομισιόν μεταξύ των οποίων ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου, προσθήκη περισσότερων προϊόντων στο πεδίο εφαρμογής του και ταχύτερο περιορισμό της διάθεσης δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στις επιχειρήσεις.

Πως επιταχύνονται οι εξελίξεις με την πρόταση του Κοινοβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν για τον CBAM που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο αποσκοπεί αφενός να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη μείωση της εκπομπής CO2 παγκοσμίως και τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων, όπως το εμπόριο ρύπων σε τρίτες χώρες και αφετέρου να προστατεύσει τις βιομηχανίες της ΕΕ από τον ανταγωνισμό φθηνότερων εισαγωγών από τρίτες χώρες χαμηλότερου περιβαλλοντικού κόστους, αποτρέποντας τη λεγόμενη διαρροή άνθρακα.
Εν όψει αυτών των στόχων, η Κομισιόν έχει προτείνει ο CBAM να αφορά τους κλάδους τσιμέντου, αλουμινίου, χάλυβα, λιπασμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας και να αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από το 2026. Επίσης έχει προτείνει τη συνέχιση της διάθεσης δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων σε ποσοστό 100% έως 31 Δεκεμβρίου του 2025, 90% έως το τέλος του 2026, και σταδιακή μείωση κατά 10% κάθε έτος από το 2027 ώστε να μηδενιστούν το 2035.

Από την πλευρά του ο Mohammed Chahim μέσω τροπολογιών που κατέθεσε διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του CBAM (πέραν του σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου, λιπασμάτων, αλουμινίου και ηλεκτρικής ενέργειας) στις οργανικές χημικές ουσίες, το υδρογόνο και τα πολυμερή. Επίσης στοχεύει στις έμμεσες εκπομπές CO2, συμπεριλαμβάνοντας τες στον υπολογισμό της έντασης άνθρακα των εισαγόμενων προϊόντων.
Παράλληλα, ο Chahim ζητά ο CBAM να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα και συγκεκριμένα προβλέπει τη μείωση της δοκιμαστικής περιόδου κατά ένα χρόνο και την πλήρη εφαρμογή της εισφοράς έως τις αρχές του 2025 αντί για το 2026.

BusinessEurope: Βιαστικές αποφάσεις

Όμως το πλέον ανησυχητικό, για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μέτρο που προτείνει ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, είναι ταχύτερη κατάργηση της παροχής δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα ο Chahim προωθεί την κατάργηση των δωρεάν διαχωμάτων ρύπων δικαιώματα έως το 2028, έναντι του 2035 που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις τροπολογίες του Chahim, το 100% των δωρεάν χορηγήσεων θα ισχύει κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου. Αυτό θα μειωθεί στο 90% το 2025, στο 70% το 2026, στο 40% το 2027 και θα φτάσει στο 0% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.
Η πρόταση είναι «μη ισορροπημένη», δήλωσε ο Alexandre Affre, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κύριας εργοδοτικής οργάνωσης της Ευρώπης, BusinessEurope.
«Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής, η συμπερίληψη των έμμεσων εκπομπών και η συντόμευση της δοκιμαστικής περιόδου είναι βιαστικά μέτρα και στερούνται οποιασδήποτε μορφής αξιολόγησης ως προς τις επιπτώσεις τους στις ευρωπαϊκές εταιρείες», είπε στο EURACTIV.

Ανήσυχοι και οι Γερμανοί

Σημειώνεται ότι ήδη οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που εντάσσονται στον CBAM έχουν εκφράσει αμφιβολίες και ζητούν ένα πρόγραμμα εκπτώσεων κατά την εξαγωγή για να βοηθήσουν τα πράσινα προϊόντα της ΕΕ να ανταγωνιστούν στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χώρα της ΕΕ θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των επιβαρύνσεων στις εισαγωγές.
Ωστόσο η πρόταση του εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, Chahim, προβλέπει τη δημιουργία μιας «αρχής CBAM» σε επίπεδο ΕΕ για την επιβολή της εισφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μόνη πρόταση Chahim που αντιμετωπίζεται θετικά από τη BusinessEurope, η οποία δήλωσε ότι «ο εισηγητής έχει δίκιο που αντιμετωπίζει πολλά από τα διοικητικά ζητήματα γύρω από το μέτρο, όπως την ανάγκη για ενοποιημένη αρχή CBAM».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση θα συζητηθεί τώρα από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου για να βρεθεί κοινή θέση πριν ο Chahim ηγηθεί της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στις τελικές συνομιλίες με τις χώρες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γερμανική βιομηχανία ανησυχεί για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ, σκεπτικιστική για το CBAM
Η βιομηχανία στη Γερμανία παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την παρουσίαση της νέας δέσμης νόμων για την ενέργεια και το κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη (14 Ιουλίου), εκφράζοντας ανησυχίες για μια μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελεύθερη ρύπανση από CO2…
Οι δωρεάν κατανομές θα έχουν λήξει μέχρι το 2028.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης