Ενέργεια

Νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Χαμηλές παραδόσεις από την Ρωσία εν μέσω νεόυ κύματος ψύχους

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν την Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας συνεχίζουν να είναι χαμηλές, ενώ κύμα ψύχους οδεύει προς την Ευρώπη σύμφωνα με το Oil price.

Η τιμή του φυσικού αερίου τον πρώτο μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τη διαπραγμάτευση φυσικού αερίου, ήταν περίπου 5% υψηλότερη έως τη 1 μ.μ. ώρα Λονδίνου την Τετάρτη, με την τιμή να αγγίζει τα 93,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια για τις παραδόσεις Μαρτίου και Απριλίου αυξήθηκαν επίσης κατά 5% την Τετάρτη, σύμφωνα με το Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης.
Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή τιμή για την επόμενη ημέρα αυξήθηκε στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Αν και απέχει πολύ από το υψηλό των 182,3 ευρώ που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, η δραστηριότητα της Τετάρτης εξακολουθούσε να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη του 2021, όταν οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την Τετάρτη επίσης οι γερμανικές τιμές βασικού φορτίου κέρδισαν περισσότερο από 50%, ενώ οι γαλλικές ισοδύναμες αυξήθηκαν κατά 17% σύμφωνα με το Reuters. Αυτό ακολουθεί μετά την άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου κατά 30% την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών για κρύο χειμώνα, χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και τη Ρωσία που περιορίζει την προσφορά στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του 2021, οι τιμές χονδρικής στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 400%, σημειώνοντας νέα ρεκόρ.

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6% την Τετάρτη, με τα συμβόλαια για την παράδοση Απριλίου να αυξάνονται περισσότερο από 7%.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές της επόμενης ημέρας στο National Balancing Point, το σημείο αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για την εμπορία φυσικού αερίου, αυξήθηκαν περισσότερο από 10% σε περίπου 2,25 £ ανά θερμότητα.Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται ιδιαίτερα από το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας, με περισσότερα από 22 εκατομμύρια νοικοκυριά συνδεδεμένα στο δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας. Η μεγαλύτερη ενιαία πηγή φυσικού αερίου της Βρετανίας είναι η υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποτελεί περίπου το 48% της συνολικής προσφοράς το 2020. Ωστόσο, το UCS είναι μια ώριμη πηγή, που σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί με αέριο που εισάγεται από τις διεθνείς αγορές.


Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας ήταν ασυνήθιστα χαμηλές τις τελευταίες ημέρες.

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μειώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο ημερήσιο όγκο από τον Ιανουάριο του 2020. Οι καθημερινές ροές διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τα δυτικά προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τη Δευτέρα ήταν το μισό από το ποσό που είχε κλείσει η Ρωσία για εκείνη την ημέρα, έγραψε στο Facebook ο Sergiy Makogon, διευθύνων σύμβουλος στον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Ουκρανίας Gas TSO την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η πτώση των όγκων του διαμετακομιστικού αερίου αναμένεται να συνεχιστεί.
Αυτός είναι ο χαμηλότερος όγκος διαμετακόμισης φυσικού αερίου που έχει στείλει η Ρωσία μέσω Ουκρανίας από τον Ιανουάριο του 2020, είπε ο Makogon.

Πιέσεις για τον Nord Stream

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εσκεμμένα παρακρατεί τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τους χειμερινούς μήνες για να προσπαθήσει να επιβάλει την έγκριση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς της Ουκρανίας έστειλε επιστολή στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας, στην οποία αναφέρει ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Nord Stream 2 θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Nord Stream 2 αναμένει έγκριση στη Γερμανία και στη συνέχεια έγκριση από την ΕΕ, κάτι που πιθανότατα θα ωθήσει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού πολύ πέρα από την τρέχουσα χειμερινή περίοδο θέρμανσης στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, λόγω του χαμηλότερου όγκου διέλευσης μέσω Ουκρανίας και της 16ης συνεχόμενης ημέρας κατά την οποία ο αγωγός Yamal-Europe μέσω Λευκορωσίας προς Πολωνία και Γερμανία ρέει αντίστροφα από τη Γερμανία στην Πολωνία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται την Τετάρτη.
"Υπάρχει αυξανόμενη νευρικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και πάλι... Αυτό οφείλεται κυρίως στις παραπαίουσες παραδόσεις αγωγών μέσω Ουκρανίας από τη Ρωσία", έγραψε η Barbara Lambrecht, αναλύτρια της Commerzbank, σε σημείωμα που επικαλείται το Reuters. "Το φυσικό αέριο της ΕΕ διαπραγματεύεται υψηλότερα για τρίτη ημέρα λόγω αδύναμων προμηθειών από τη ρωσική Gazprom μέσω Πολωνίας και Ουκρανίας, καθώς οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν ξανά.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης