Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η δοκιμασία της νέας σχέσης Γερμανίας - Ρωσίας πίσω από τις διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου

Η δοκιμασία της νέας σχέσης Γερμανίας - Ρωσίας πίσω από τις διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου
Η αποχώρηση Mέρκελ, οι κατηγορίες, η εμπλοκή της Ουκρανίας και το διακύβευμα του Nord Stream 2
UPD (10.30) - Σήμερα (27/12) το πρωί οι τιμές αποκλιμακώνονται περαιτέρω με πτώση 15% και η διαμόρφωση των συμβολαίων κάτω από τα 100 ευρώ/MWh στα 93,5 ευρώ.

Η δοκιμασία των γερμανορωσικών σχέσεων είναι η βασική αιτία για τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση που κόστισε μέχρι στιγμής 1,35 δισ ευρώ στην Ελλάδα.
Το κρισιμότερο στοιχείο είναι η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ΔΕΠΑ και της GAZPROM για το συμβόλαιο προμήθειας του 2022, σε μια συγκυρία που η διακύμανση της τιμής του TTF  είναι της τάξης +100%, -50% ανά δεκαήμερο. Για το συμβόλαιο του Ιανουαρίου 2022 η τιμή διαμορφώθηκε στα 108 ευρώ/MWh με υψηλό τα 185 ευρώ τις προηγούμενες ημέρες και για αυτά από Απρίλιο 22 μέχρι Ιούλιο οι τιμές είναι κάτω από τα 100 ευρώ, στο εύρος 95,7 - 88,6 με πτώση μέχρι 5,5%.

Το crash test της σχέσης των δύο πλευρών φαίνεται από τις παρεμβάσεις του προέδρου Πούτιν την εβδομάδα που πέρασε και στην συνέχεια της ίδιας της GAZPROM για τις αναστροφές των ροών στον αγωγό Yamal επί τέσσερεις ημέρες  διαδοχικά, αποδίδοντας στην γερμανική πλευρά ακόμα και κερδοσκοπία αλλά κυρίως μια ακατανόητη τακτική, την ώρα που στρέφουν τις ροές του αερίου, αντίστροφα με τις κατά τους Ρώσους πραγματικές ανάγκες.
Αντίστοιχα κατηγορίες κατά των Ρώσων υπάρχουν και από τους Πολωνούς, που γεωπολιτικά έχουν αυξημένη σημασία και αποτελούν συμμάχους των Αμερικανών με ειδικό βάρος.
Αυτοί αναφέρουν, ότι οι Ρώσοι είναι εκείνοι που διακόπτουν τις ροές φυσικού αερίου.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε από την στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας (22/12) οι πληροφορίες για επικείμενη έναρξη των διπραγματεύσεων κατά τον Ιανουάριο του 2022 μεταξύ της ρωσικής πλευράς με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπη για τα ζητήματα της Ουκρανίας αλλά και τις θέσεις της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=530545

Στην συνέχεια και από την περασμένη Πέμπτη τουλάχιστον 15 LNG Tankers εισήλθαν στα ευρωπαϊκά λιμάνια για να ανεφοδιάσουν με LNG την ευρωπαϊκή αγορά.

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=530591

Η Μέρκελ έφυγε, οι ισορροπίες αλλάζουν

Όμως οι γερμανορωσικές σχέσεις περνούν έντονη δοκιμασία και οι Ρώσοι αισθάνονται ότι η απουσία της Μέρκελ θα κλονίσει τις τρέχουσες ισορροπίες, ιδιαίτερα και μετά τις θέσεις της νέας ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αn.Baerbock.
Όπως αναφέρουν αναλύσεις που πρόσκεινται στην ρωσική πλευρά είναι αναπόφευκτο κάποιες από τις προτεραιότηετς της Μέρκελ να επανεξεταστούν.
Και κυρίως αυτό που φοβούνται είναι, ότι οι Γερμανοί θα επιτρέψουν τώρα να λάβουν οι Ουκρανοί μεγαλύτερη αμυντική υποστήριξη, εξέλιξη που είχε μπλοκάρει η Μέρκελ.
Οι θέσεις εξάλλου των Ουκρανών, που αποτελούν και την "προτίμηση" των Πράσινων, του νέου κυβενητικού συνασπισμού, είναι κατά του Nord Stream 2, γραμμή που προάγουν Ουκρανοί, οι οποίοι επιθυμούν ακόμα και την ματαίωσή του.

Η απελευθέρωση της προμήθειας όπλων μέσω ΝΑΤΟ προϋποθέτει όμως την συμφωνία όλων των μελών και αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Ουκρανών, οι οποίοι μέσα από τα λόμπυ τους κατηγορούν τους Γερμανούς ότι δεν κάνουν αρκετά για αυτούς.

Το διακύβευμα του Nord Stream 2

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίεκσται έτσι ο Nord Stream 2, που παραμένει μπλοκαρισμένος λόγω του μεγάλου παιχνιδιού της διαπραγμάτευσης και η λειτουργία του σύμφωνα με την Baerbοck προϋποθέτει ειρηνικές συμφωνίες για το ουκρανικό ζήτημα.
Είναι προφανές, ότι η εμπλοκή στην αύξηση της προσφοράς και ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού προς την Ευρώπη, έχει να κάνει με τις αναζήτηση των νέων ισορροπιών στις γερμανορωσικές σχέσεις.

Αυτά τα δεδομένα εκτίναξαν τις τιμές, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται, αλλά ακόμα τίποτε δεν έχει οδηγηθεί προς μια διατηρίσιμη λύση, καθώς τα γερμανικά media στηρίζουν μια στροφή προς την Ουκρανία για την γερμανική πολιτική.
Η θέση των Γερμανών και ειδικά μιας νέας κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα σύνθετη και για τον λόγο αυτό τηρείται μια στάση αναμονής. Όμως η αγορά του φυσικού αερίου θα ζητήσει αποφάσεις και λύσεις όσον αφορά τις ευρωπαϊκές προμήθειες και ο χρόνος όπως βλέπουμε είναι αμείλικτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης