Η Ρωσία τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει επίσης χωριστές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για να συζητηθεί το θέμα, προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν επίσης χωριστές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov είπε ότι η Ρωσία τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει επίσης χωριστές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για να συζητηθεί το θέμα, προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν επίσης χωριστές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα υπέβαλε σχέδια εγγράφων ασφαλείας απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να αρνηθεί την ένταξη στην Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες και να ανακαλέσει τις στρατιωτικές αναπτύξεις της συμμαχίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της αρνήθηκαν να παράσχουν τέτοιες δεσμεύσεις, αλλά δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για τις συνομιλίες.
Η Μόσχα παρουσίασε τα αιτήματα εν μέσω της αυξανόμενης έντασης σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία που έχει πυροδοτήσει φόβους για πιθανή εισβολή.
Επικοινωνία Biden - Putin
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin σε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «βαριές συνέπειες» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.
Ο Putin αρνήθηκε ότι είχε σχέδια να εξαπολύσει επίθεση, αλλά περιέγραψε την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και την ανάπτυξη όπλων της συμμαχίας εκεί ως «κόκκινη γραμμή». «Δεν θέλουμε πόλεμο», είπε ο Lavrov την Τετάρτη. «Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της σύγκρουσης. Αλλά θα διασφαλίσουμε σταθερά την ασφάλειά μας χρησιμοποιώντας τα μέσα που θεωρούμε απαραίτητα». Μιλώντας σε ζωντανή συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση RT, ο Lavrov χαιρέτισε την «επιχειρηματική» προσέγγιση της Ουάσιγκτον που βοήθησε να συμφωνηθούν γρήγορα οι παραμέτρους των μελλοντικών συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να εξετάσει τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, αλλά προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να διαρκέσουν επ' αόριστον. «Ελπίζω ότι θα μας πάρουν στα σοβαρά δεδομένων των κινήσεων που κάνουμε για να διασφαλίσουμε την αμυντική μας ικανότητα», επεσήμανε.
Τι λένε οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους συμμάχους της για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «ρωσική επιθετικότητα» με διπλωματία, αλλά είπε ότι ο Biden αντιτίθεται στο είδος των εγγυήσεων που ζητά ο Putin. «Ο πρόεδρος ήταν εξαιρετικά σαφής εδώ και πολλά, πολλά χρόνια σχετικά με ορισμένες βασικές αρχές στις οποίες κανείς δεν κάνει πίσω: την αρχή ότι μια χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει με τη βία τα σύνορα μιας άλλης, ότι μια χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύουν τις πολιτικές κάποιου άλλου ή να λένε σε εκείνη τη χώρα με την οποία μπορούν να συνδεθούν», είπε ο Blinken σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. «Μία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει σφαίρα επιρροής. Αυτή η ιδέα πρέπει να μεταφερθεί στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov χαιρέτισε επίσης την επίτευξη μιας γρήγορης συμφωνίας για την έναρξη των συνομιλιών, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει «να στοχεύουν στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και να μην παρασυρθούν». Πρόσθεσε ότι η Μόσχα αναμένει από την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει μια λεπτομερή πλατφόρμα για τις συνομιλίες και να είναι έτοιμη για μια εποικοδομητική συζήτηση. «Θέλουμε αυτές τις συνομιλίες», είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Και, σίγουρα, οι συνομιλίες γίνονται για να συζητηθούν οι θέσεις του άλλου».
www.worldenergynews.gr