Με μια απ’ ευθείας ανάθεση στο γραφείο Δοξιάδη – Γεωχώρος, η οποία υπεγράφη την παραμονή των Χριστουγέννων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρά στο αναγκαίο βήμα για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, μακριά από τον λιγνίτη, της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Η ανάθεση του έργου για την «Προσαρμογή των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων (ΠΧΠ) Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)» αναμενόταν εδώ και μήνες.
Η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει σε διάστημα δύο μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης να έχει ολοκληρώσει και παραδώσει τα τεύχη που αφορούν στην πρόταση, στο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, στην εισηγητική έκθεση και στη μελέτη τοπίου, καθώς και τους συνοδευτικούς χάρτες, τον φάκελο της μελέτης τήρησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικού Προελέγχου και τα Γεωχωρικά Δεδομένα Χαρτών.
Στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, τα σχεδιαζόμενα «λουκέτα» στις λιγνιτικές μονάδες έχουν φέρει να πάνω κάτω, και η προσαρμογή των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων θα πρέπει να ενσωματώσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, θέτοντας νέες κατευθύνσεις για τα παραγωγικά και αναπτυξιακά μοντέλα όπως έχουν σχεδιαστεί από την Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).
Παράλληλα, τα ΠΧΠ θα πρέπει να «κουμπώσουν» και με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, την εκπόνηση των οποίων έχει αναλάβει η ΔΕΗ, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει προκηρύξει τις σχετικές μελέτες.
Από το 2016 η Μελέτη Αναθεώρησης
Όσον αφορά στο ισχύον Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είχε σχεδιαστεί και εγκριθεί το 2003.
Όσο για τη μελέτη αναθεώρησής του η οριστική παραλαβή της έγινε τον Αύγουστο του 2016 και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2016.
Ωστόσο, στα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ολοκλήρωσή της, πολλά έχουν αλλάξει με σημείο αναφοράς τα κυβερνητικά σχέδια απολιγνιτοποίησης.
Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μετεξέλιξη των δύο Περιφερειών από ενεργειακά κέντρα με βάση το λιγνίτη, σε κέντρα ενεργειακών εξελίξεων σε επίπεδο επιστημονικό, τεχνικό και θεσμικό, καθώς και την ανάγκη προώθησης σύγχρονων, πράσινων ενεργειακών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών.
Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, από τον δημόσιο διάλογο προκύπτει η ανάγκη βελτίωσης του ΠΧΠ όσον αφορά στο δίκτυο φυσικού αερίου και στην επέκτασή του μέσω νέου κλάδου αγωγού που θα συνδράμει π.χ. στην κάλυψη των αναγκών της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και μετά την παύση λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της περιοχής.
Γενικότερα, τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια δίνουν τις κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης για τη διάρθρωση του χώρου και των βασικών παραγωγικών τομέων και κλάδων, των περιφερειακών δικτύων μεταφορών και της υπόλοιπης τεχνικής υποδομής, καθώς και για τη χωρική οργάνωση και δομή του οικιστικού δικτύου, την οικιστική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του αστικού χώρου, την ανάδειξη, προβολή και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του οικιστικού και αρχιτεκτονικού τοπίου κ.ά..
Στα ΠΧΠ περιλαμβάνονται ακόμη οι εγκεκριμένοι οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων, και τα σχέδια δημόσιων ή ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Τα ειδικά παραρτήματα που τα συνοδεύουν, περιλαμβάνουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, τη βιώσιμη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού των περιφερειών, με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κλπ.
Η «ΓΕΩΧΩΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΓΕΩΧΩΡΟΣ ΑΕ» δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε μελέτες και παροχή υπηρεσιών συμβούλου για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον χωροταξικό & πολεοδομικό σχεδιασμό & προγραμματισμό, τον στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό, την αστική ανάπτυξη και αστική αναγέννηση και την τοπογραφία.
H εταιρεία εκπονεί μελέτες και προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου για μια μεγάλη ποικιλία φορέων του δημοσίου, της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μη κυβερνητικών φορέων, ιδιωτικών φορέων, καθώς και ιδιωτών.
www.worldenergynews.gr