Ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, σύμφωνα με μια μελέτη της Help Advisor, που αναμεταδίδει το CNBC.
Τον τελευταίο χρόνο, περίπου το 20% των Αμερικανών δυσκολεύτηκε να πληρώσει πλήρως τον λογαριασμό ενέργειας τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 18% διατήρησε το σπίτι του σε θερμοκρασία που ήταν είτε ανθυγιεινή είτε επικίνδυνη. Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι πήγαν χωρίς τα απαραίτητα για να βεβαιωθούν ότι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας τους. Πάνω από το 28% παρέλειψε μια βασική δαπάνη, όπως τρόφιμα ή φάρμακα για να πληρώσει έναν λογαριασμό ενέργειας τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αύξηση κόστους
Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά στις ΗΠΑ που θερμαίνονται με φυσικό αέριο προβλέπεται να ξοδέψουν 30% περισσότερα από ό,τι τον περασμένο χειμώνα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση Winter Fuels Outlook 2021 από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Το 41% που θερμαίνεται με ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% το ύψος των εξόδων.
Ο μικρότερος αριθμός που θερμαίνεται με προπάνιο ή πετρέλαιο θέρμανσης - 5% και 4% των νοικοκυριών, αντίστοιχα - θα μπορούσε να δει ακόμη μεγαλύτερα άλματα στο κόστος. Οι χρήστες προπανίου θα ξοδέψουν 54% περισσότερο αυτόν τον χειμώνα, ενώ οι χρήστες πετρελαίου θέρμανσης θα μπορούσαν να δουν τους λογαριασμούς να αυξάνονται κατά 43%, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 33,3% σε ετήσια βάση. Το μαζούτ είναι σχεδόν 60% πιο ακριβό από πέρυσι, η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 6,5% και το φυσικό αέριο αυξήθηκε περισσότερο από 25%. Αυτές οι αυξήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, εάν οι οικογένειες δεν είναι προετοιμασμένες.
«Είναι σημαντικό τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικιών, όσο και οι ενοικιαστές και οι επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος όσο καλύτερα μπορούν, ειδικά καθώς φτάνουμε σε αυτούς τους πιο κρύους χειμερινούς μήνες», δήλωσε η Kelly Speakes-Backman, κύρια αναπληρώτρια γραμματέας για το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
www.worldenergynews.gr