Ενέργεια

Εκρηκτική άνοδος +47% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τιμή 328 ευρώ/MWh - Aνησυχία για την διαιτησία

Εκρηκτική άνοδος +47% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τιμή 328 ευρώ/MWh - Aνησυχία για την διαιτησία
H άνοδος της τιμής της χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας πολλαπλασιάζει το αναμενόμενο ενεργειακό κόστος, που θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ σε επιβάρυνση για την χρονιά που έρχεται
Σχετικά Άρθρα

 (Upd 17:10) Εκρηκτική άνοδο της τάξης του 47% στα 328 ευρώ/MWh σημειώνει σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Σύμφωνα με κύκλους της  η αγοράς, τα δεδομένο αυτό εκφράζει την ανησυχία για την μη ύπαρξη συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου με τους Ρώσους με ενδεχόμενη προσφυγή στην διατησία.

Η άνοδος αυτή η οποία οδηγεί τις τιμές σε νέα ιστορικά υψηλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση έρχεται ακριβώς μετά από ένα διήμερο, στο οποίο η αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών στο μείγμα είχε περιορίσει σημαντικά το κόστος για την ελληνική αγορά σε τιμές της τάξεως των 195-226 ευρώ/MWh.

Στο σημερινό μείγμα οι υδροηλεκτρικές εξακολουθούν να έχουν αυξημένη σχετικά συμμετοχή της τάξης του 16,43% ενώ οι ΑΠΕ βρίσκονται στο 21,83%. Το φυσικό αέριο είναι στα γνωστά επίπεδα της τάξης του 41,35%, οι λιγνίτες στο 9,9% και οι εισαγωγές στο 6,2%.

Οι τιμές του TTF παραμένουν στα ιστορικά υψηλά μετά την εκρηκτική άνοδο κατά 12% χθες (14/12) κοντά στα 130 ευρώ/MWh. H άνοδος της τιμής της χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας πολλαπλασιάζει το αναμενόμενο ενεργειακό κόστος, που θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ σε επιβάρυνση για την χρονιά που έρχεται.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα αερίου, βάσει σχεδίων που θα αυξήσουν επίσης την αποθήκευση αερίου και έχουν ως στόχο να προσθέσουν περισσότερα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, έχουν ζητήσει την κοινή αγορά αερίου, μια κίνηση που, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσει να αυξηθούν οι προμήθειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε σε αυτό προτείνοντας ένα σύστημα με το οποίο οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς (TSO) των χωρών θα μπορούν από κοινού να αγοράσουν στρατηγικά αποθέματα αερίου, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια έκτακτη περίπτωση σοβαρής έλλειψης.

Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και οι χώρες θα πρέπει πρώτα να ενημερώνουν την Κομισιόν, να γνωστοποιούν λεπτομέρειες όπως τον όγκο που πρόκειται να αγοράσουν, τις λειτουργικές διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί η προμήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και το αναμενόμενο κόστος και τα οφέλη. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την αποθήκευση στις δικές τους αξιολογήσεις των κινδύνων αναφορικά με την προμήθεια αερίου, μεταξύ των οποίων και αυτών που σχετίζονται με την ξένη ιδιοκτησία αποθηκευτικών υποδομών, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Εάν εντοπίζουν κινδύνους, οι χώρες θα πρέπει να εξετάζουν μέτρα, όπως το να υποχρεώνονται οι TSO να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα.

Χρηματιστήριο Ενέργειας


Στα 328,46 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Πέμπτη 16/12/2021.

Η τιμή σημείωσε άνοδο 47% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 425 ευρώ/MWh στις 6 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 194,54 ευρώ/MWh στις 3 και το πρωί.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 389,51 GWh μειωμένη 6% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10%, το φυσικό αέριο 41,3% τα υδροηλεκτρικά 16,6% οι εισαγωγές 6,2% και οι ανανεώσιμες 21,7%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 26.961 MWh και οι εισαγωγές στις 12.067 MWh.


ενεργυ3_1.png



ενεργυ_2.png


ενεργυ4.png



www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης