Για τον Φεβρουάριο του 2022 μετατίθεται πλέον η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον διπλό διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο μετά την αρχική ημερομηνία που είχε οριστεί για την 11η Ιανουαρίου του 2021. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις συνομιλίες με τους τρεις «παίκτες» που παραμένουν ακόμη …ζεστοί «Μυτιληναίος», κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings και Commodity & Mining Insight Irland πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα με συνέπεια να μην μπορούν ακόμη να κλείσουν τα τελικά κείμενα των συμβάσεων για τις δύο αγοραπωλησίες, έτσι ώστε να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διασαφηνιστούν ή να διευθετηθούν, όπως το τι θα γίνει με βάρη από προηγούμενους πιστωτές της βιομηχανίας, διάφορα νομικά ζητήματα, αλλά και θέματα που αφορούν στα μεταλλευτικά δικαιώματα, π.χ. για ορισμένες παραχωρήσεις που λήγουν έως το 2026 και πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις από το ΥΠΕΝ για ανανέωσή τους.
Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ όπως αναφέρει στο “worldenergynews.gr” κυβερνητικός παράγοντας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς θα αποτελέσει το βαρόμετρο για το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων το 2022. Γι΄ αυτό το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από το Μαξίμου προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της νικελοβιομηχανίας.
Περιβαλλοντικά, εργαζόμενοι και ενεργειακό
Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, στις βασικές εκκρεμότητες περιλαμβάνονται ακόμη τα περιβαλλοντικά ζητήματα (κυρίως οι εκκρεμότητες από το παρελθόν) και η τύχη των εργαζομένων. Μάλιστα, προ ημερών υπήρξε συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πρόταση για το μέλλον των περίπου 1.100 εργαζομένων - εκτιμάται ότι, πέρα από όσους συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι θα επαναπροσληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη και οι υπόλοιποι ενδέχεται να απορροφηθούν σε άλλους δημόσιους φορείς.
Επίσης, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η απόφαση τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του μεταλλουργικού εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα λιμένα καθώς και για την κατασκευή και λειτουργία του χώρου χερσαίας διάθεσης της σκωρίας των ηλεκτροκαμίνων η οποία παράγεται από το μεταλλουργικό συγκρότημα στη θέση Λιάβδα Φθιώτιδας.
Οι περιβαλλοντικοί όροι, σύμφωνα με το προσχέδιο που είναι έτοιμο, θα ισχύσουν έως και τον Φεβρουάριο του 2027. «Αγκάθι» παραμένει ακόμη το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία της νικελοβιομηχανίας, πρόβλημα που μεγεθύνθηκε με την ενεργειακή κρίση.
Για τη ΛΑΡΚΟ «τρέχουν» παράλληλα δύο διαγωνισμοί, με στόχο τελικά να προκύψει ένας κοινός επενδυτής για το σύνολο της περιουσίας της. Για τη δημόσια περιουσία της νικελοβιομηχανίας (εργοστάσιο Λάρυμνας και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου) τις διαγωνιστικές διαδικασίες διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ ενώ για την ιδιωτική της περιουσία (μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και τα μεταλλεία της Καστοριάς) ο ειδικός διαχειριστής.
www.worldenergynews.gr