Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεταξύ αυτών που έχουν συμφωνήσει
Τουλάχιστον 19 χώρες σχεδιάζουν να δεσμευτούν στη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα την Πέμπτη προκειμένου να σταματήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ηγείται της προσπάθειας, ήταν σε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής την Τετάρτη για να συνάψει συμφωνίες με περισσότερες χώρες για να υπογράψουν τη δέσμευση, ανέφεραν οι πηγές.
Μέχρι στιγμής, στις χώρες που έχουν υπογράψει περιλαμβάνονται οι Δανία, Φινλανδία, Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία, Γκάμπια και τα Νησιά Μάρσαλ, καθώς και ορισμένοι αναπτυξιακούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Ανάπτυξης της Ανατολικής Αφρικής.
Οι χώρες θα δεσμευτούν να τερματίσουν τη δημόσια στήριξη για έργα ενέργειας ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό έως το τέλος του 2022, αν και η συμφωνία θα επέτρεπε απροσδιόριστες εξαιρέσεις σε περιορισμένες περιπτώσεις.
Πηγή του Reuters που γνωρίζει τις συζητήσεις ανέφερε ότι οι χώρες που μέχρι στιγμής έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνία έχουν επενδύσει συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε διεθνή έργα ορυκτών καυσίμων τα τελευταία χρόνια.
Έντονες πιέσεις
Οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις να σταματήσουν τη χρηματοδότηση έργων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η Δανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει τη διεθνή χρηματοδότηση για επενδύσεις, έργα ή δραστηριότητες που προωθούν τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με εξαιρέσεις για ορισμένα έργα φυσικού αερίου που πληρούν «αυστηρούς όρους» έως το 2025.
Η συμφωνία COP26 ευθυγραμμίζεται επίσης με τις πολιτικές σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, η οποία τερμάτισε την άμεση κρατική υποστήριξη για νέα έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό φέτος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει επίσης δεσμευτεί να τερματίσει τη χρηματοδότηση έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος.
Η συμφωνία, αν και δεν είναι δεσμευτική, θα επιχειρήσει να οικοδομήσει συναίνεση μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων εθνών γύρω από την υπερπόντια οικονομική στήριξη για να σταματήσει την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων και αντ' αυτού να υποστηρίξει την καθαρή ενέργεια τόσο για τον περιορισμό των εκπομπών όσο και για την αποφυγή της δημιουργίας λανθάνοντων περιουσιακών στοιχείων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είπε ότι ο τερματισμός των επενδύσεων σε έργα προμήθειας πετρελαίου, άνθρακα ή φυσικού αερίου είναι απαραίτητος για να φτάσει ο κόσμος σεκαθαρές παγκόσμιες εκπομπές έως το 2050 - κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας από άνοδο περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Πέρα από αυτό το όριο, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
Απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες για το έργο. Οι αναλυτές της Bernstein υπολογίζουν τις απαιτούμενες επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε περίπου 2-4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050.
www.worldenergynews.gr