Περιβάλλον

Oil Change International: Μονοπώλιο των επιδοτήσεων του Καναδά τα ορυκτά καύσιμα - Σοκάρουν τα νούμερα

Oil Change International: Μονοπώλιο των επιδοτήσεων του Καναδά τα ορυκτά καύσιμα - Σοκάρουν τα νούμερα
Export Development Canada λέει ότι έως το 2023, θα μειώσει τη στήριξη στους έξι τομείς με την υψηλότερη ένταση άνθρακα κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 2018

Οι Καναδοί παραγωγοί ορυκτών καυσίμων λαμβάνουν περισσότερη δημόσια οικονομική στήριξη από οποιονδήποτε άλλο στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση, που αναμεταδίδει το «The Canadian Press». Και σε σύγκριση με τις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λαμβάνουν λιγότερη κρατική βοήθεια στον Καναδά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G20, λένε τα τελευταία στοιχεία της Oil Change International.

Σύμφωνα με τον Bronwen Tucker, ο οποίος βοήθησε στην προετοιμασία της έκθεσης για την ομάδα, η οποία παρακολουθεί τα δημόσια οικονομικά των ορυκτών καυσίμων από το 2012, «τα πράγματα έχουν πάρει τη λάθος κατεύθυνση».

Τα στοιχεία

Στην έκθεση που περιλαμβάνονται στοιχεία από το 2019 και το 2020, αθροίζονται δάνεια, εγγυήσεις δανείων, επιχορηγήσεις, αγορές μετοχών και ασφαλιστική κάλυψη που παρέχονται στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων από κυβερνήσεις, κρατικούς φορείς και κρατικές πολυεθνικές αναπτυξιακές τράπεζες. Σε όλο τον κόσμο, αυτό ανήλθε σε σχεδόν 78 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι — χαμηλότερα από τον μέσο όρο 2015-17 των 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, βρήκε ότι ο Καναδάς ήταν στην κορυφή της λίστας των επιδοτήσεων, παρέχοντας κατά μέσο όρο σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ 2018 και 2020. Η Ιαπωνία, η Κορέα και η Κίνα ήρθαν πολύ πίσω.

Στο περιθώριο οι ΑΠΕ

Κατά μέσο όρο, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι χώρες της G20 παρείχαν περίπου 2,5 φορές περισσότερη υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα σε σύγκριση με τις ΑΠΕ. Στον Καναδά, η αναλογία είναι 14,5. Τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και η Export Development Canada - ο οργανισμός μέσω του οποίου ρέει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης - έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη χρηματοδότηση από ορυκτά καύσιμα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκστρατείας, οι Φιλελεύθεροι είπαν ότι θα καταργήσουν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2023.

Η Export Development Canada λέει ότι έως το 2023, θα μειώσει τη στήριξη στους έξι τομείς με την υψηλότερη ένταση άνθρακα κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 2018 και θα θέσει «βιώσιμους χρηματοοικονομικούς στόχους» έως τον Ιούλιο του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης