Ενέργεια

ΕΣΑΗ: Εκτός των λογαριασμών τέλη, ΕΡΤ - Ενιαία μεθοδολογία για παροχή εγγυήσεων - Αποβολή προμηθευτών με καταπτώσεις

ΕΣΑΗ: Εκτός των λογαριασμών τέλη, ΕΡΤ - Ενιαία μεθοδολογία για παροχή εγγυήσεων - Αποβολή προμηθευτών με καταπτώσεις
Αποφόρτιση λογαριασμών ζητά ο ΕΣΑΗ αλλά και αποβολές προμηθευτών με καταπίπτουσες εγγυήσεις.
Την ανάγκη αποφόρτισης των λογαριασμών του ρεύματος από χρεώσεις άσχετες με τον ηλεκτρισμό όπως Δημοτικά Τέλη, ΕΡΤ, κλπ και την επίλυση της «ιδιάζουσας» κατάστασης, να λειτουργούν οι προμηθευτές ως εισπρακτικοί μηχανισμοί διασφάλισης της εγγυημένης κερδοφορίας των Διαχειριστών χωρίς καμία αμοιβή για την υπηρεσία που αναλαμβάνουν, έθεσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΕΣΑΗ  στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ για την μεθοδολογία παροχής εγγυήσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη διαχείριση του κινδύνου από τη μη καταβολή ή την καθυστέρηση καταβολής των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου.
Στην επιστολή του ο ΕΣΑΗ υπογραμμίζει ότι η μεθοδολογία παροχής εγγυήσεων στους τρεις Διαχειριστές του συστήματος, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ θα πρέπει να είναι ενιαία, ενώ θέτει και θέμα αποβολής των προμηθευτών των οποίων οι εγγυήσεις έχουν καταπέσει λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναλυτικότερα, ο ΕΣΑΗ επισημαίνει :

Την ανάγκη απαλλαγής των λογαριασμών ρεύματος από χρεώσεις άσχετες με τον ηλεκτρισμό. «Είναι πια καιρός αυτό το χρόνιο πρόβλημα να θεραπευθεί από τη ΡΑΕ και την κεντρική κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι οι Προμηθευτές παρέχουν εγγυημένες εισπρακτικές υπηρεσίες προς τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) χωρίς καμία αποζημίωση και ζητεί να δοθεί μία λύση σε αυτή την ιδιάζουσα κατάσταση.
Προτείνει να θεσπισθεί ενιαία μεθοδολογία από τους τρεις Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) για την καταβολή των εγγυήσεων διαχείρισης του κινδύνου που απορρέει από την μη καταβολή ή την μη εμπρόθεσμη καταβολή χρηματικών ποσών που διαχειρίζονται, είτε για τη διασφάλιση του δικού τους εσόδου, είτε για κάποιον από τους Λογαριασμούς για τους οποίους η Πολιτεία τους έχει ορίσει ως Διαχειριστές.

Επίσης ο Σύνδεσμος τονίζει ότι θα πρέπει ρητά οι Κώδικες να προβλέπουν την αποβολή με συγκεκριμένη διαδικασία των προμηθευτών εκείνων, των οποίων οι εγγυητικές έχουν καταπέσει λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι πελάτες τους θα πρέπει να μεταφέρονται στον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, προκειμένου να μην διογκώνεται περαιτέρω το πρόβλημα
Σχετικά με τη μεθοδολογία των εγγυήσεων ο ΕΣΑΗ εκφράζει τη διαφωνία του για ορισμένες παραμέτρους και συγκεκριμένα: την παράμετρο Χ , που εισάγεται για πρώτη φορά. Θεωρεί ότι το μέγεθός της είναι απροσδιόριστο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γνωρίζει κανείς την επίπτωση αυτής της παραμέτρου στον προσδιορισμό του τελικού ποσού της απαιτούμενης εγγύησης που θα πρέπει να καταβάλουν οι Προμηθευτές.
Επίσης ζητεί την κατάργηση της παραμέτρου ΝΜ διότι διπλασιάζει το ύψος της απαιτούμενης εγγύησης σε όλα τα εξάμηνα δραστηριοποίησης του Προμηθευτή.

Mέση Μηνιαία Χρέωση

Προτείνει την επαναφορά του Συντελεστή Οικονομικού Κινδύνου ως παραμέτρου αξιολόγησης του οικονομικού κινδύνου που αντιμετωπίζει ο κάθε Διαχειριστής από τη δραστηριότητα ενός Προμηθευτή.
Ζητεί τη θέσπιση της Μέσης Μηνιαίας Χρέωσης ως βάσης υπολογισμού της εγγύησης, αντί της Μέγιστης Μηνιαίας Χρέωσης.
Ακόμη ζητεί ενεργοποίηση του μηχανισμού παροχής συμπληρωματικών εγγυήσεων, στον μηνιαίο έλεγχο που εκτελεί ο κάθε Διαχειριστής σχετικά με το όριο υπέρβασης των κατατεθειμένων εγγυήσεων, της τάξης του 20% και όχι στο 100% που προτείνεται στη διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΣΑΗ στις θέσεις που κατέθεσε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ και στην εξαίρεση του υφιστάμενου δικτύου από τον κλάδο διανομής, για τον οποίο ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στη Βουλή, προβλέπει την απόσχιση από τη μητρική και την εισφορά του στον ΔΕΔΔΗΕ. Επισημαίνει παράλληλα ότι . με την ολοκλήρωση της εισφοράς του Κλάδου Δικτύου Διανομής, η ΔΕΗ δε θα μπορεί πλέον να κάνει χρήση του δικαιώματος του συμψηφισμού -που της χορηγείται μέσω της παρ.5 του άρθρου 3 της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/73978/911/28.07.2020- και θα πρέπει να καταθέσει εγγυήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ που θα καλύπτουν το σύνολο των ΧΧΔ που αντιστοιχεί στις καταναλώσεις που η ΔΕΗ εκπροσωπεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης