Όλοι εκτιμούν ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι βαρύς και είναι βέβαιο, ότι η κρίση των τιμών στην ενέργεια θα πλήξει πρωτίστως τους πολίτες που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν έσβησαν οι κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών επέλεξαν να θερμαίνουν τα διαμερίσματα τους με κλιματιστικά, ή ηλεκτρικά σώματα καλοριφέρ, και εκείνους που είχαν την οικονομική δυνατότητα να αυτονόμησουν τη θέρμανση του διαμερίσματος τους εγκαθιστώντας καυστήρα φυσικού αερίου.
Αυτοί οι πολίτες είναι που θα πληρώσουν το λογαριασμο τον επερχόμενο χειμώνα μαζί με τις επιχειρήσεις που δεν έχουν που να στραφούν για να εξασφαλίσουν χαμηλό κόστος ενέργειας και ήδη έχουν μετακυλήσει τη αύξηση του ενεργειακού κόστους στους τελικούς καταναλωτές.
Ποιά ζητήματα προκύπτουν
Για πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις.
Εδώ προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:
- Πως μπορούν να υποχρεωθούν ιδιωτικές εταιρίες να παρέχουν ρεύμα ή φυσικό αέριο με δόσεις; Κι αν οι δόσεις αφορούν μόνο τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται από τη ΔΕΗ ή τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ, τότε τι είδους ανταγωνισμός είναι αυτός με τις δεσπόζουσες εταιρίες να διαμορφώνουν τους κανόνες του παιχνιδιού;Δεσπόζουσες εταιρίες που βρίσκονται στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης η οποία θα στερήσει από την κυβέρνηση τη δυνατότητα παρέμβασης σε ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις που όλοι οι γνώστες της αγοράς θεωρούν δεδομένες.
Και βεβαίως τι θα γίνει με τον κίνδυνο νέας αύξησης των λεγόμενων ληξιπρόθεσμων τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτικών εταιριών παροχής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπέρασαν κατά πολύ τα 2 δις ευρώ και ήταν μια από τις βασικές αιτίες που οδηγήθηκε η εταιρία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Παράλληλα προκαλούνται ερωτήματα για τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για τις δόσεις, εγείρονται επίσης ζητήματα που πρέπει άμεσα να διευκρινιστούν καθώς η εταιρία ζητά κεφάλαια από την αγορά και οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πως θα επηρεαστούν τα έσοδα και οι ταμειακές ροές ης εταιρίας.
Σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο η διατύπωση θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεκτικότερη και ίσως η μόνη αρμόδια που έπρεπε να την κάνει, είναι η ίδια η δίοικηση της ΔΕΗ.
Από την άλλη προς το παρόν δείχνει να δικαιώνει, όσους εκτίμησαν, ότι τα κεφάλαια που λαμβάνει με πολλούς τρόπους η ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Νέα μέτρα
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα μέτρα τα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει τη δυνατότητα να μπορέσουν οι πολίτες, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με συνέντευξη του στη Καθημερινή της Κυριακής παρουσίασε ένα περίπλοκο σχήμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος αριθμός «ενεργειακής αλληλεγγύης». Μέσω αυτού, οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν την άμεση ανάγκη για θέρμανση του σπιτιού τους τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, με τις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται σε 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει ήδη συσταθεί και για τα οποίο αναζητούνται κονδύλια ενίσχυσης τους χωρίς επί του παρόντος να «βγαίνουν» οι λογαριασμοί σχετικά με τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων.
Πάράλληλα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι περικόπτει κατά 42,7% το τέλος υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών. Η μείωση ανέρχεται σε 3,723 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε και δείχνει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για περικοπή και του ΕΤΜΕΑΡ.
www.worldenergynews.gr