Η Ρωσία θεωρείται δικαίως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά μόλις λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2, η ώθηση που θα πάρει θα είναι ανυπολόγιστη, σύμφωνα με το The Guardian.
Μάλιστα, τις περασμένες ημέρες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Alexander Novak τόνισε ότι απάντηση στην ενεργειακή κρίση θα είναι η ταχεία έγκριση του αγωγού από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας.
Η πραγματικότητα
Κάνοντας στορφή στον ρεαλισμό, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να είναι η απάντηση στη βραχυπρόθεσμη κρίση. Στην καλύτερη περίπτωση, η Gazprom έχει παραδεχτεί ότι πιθανότατα θα λειτουργούσε μόνο με το 10% της χωρητικότητας τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους. Εάν η Gazprom ήθελε πραγματικά να δώσει «ανάσα» στις αγορές, θα μπορούσε να επιτρέψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω των Πολωνίας και Ουκρανίας.
Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία αυξάνει την προσφορά τις τελευταίες δύο ημέρες και μόλις η Gazprom συμπληρώσει την προθεσμία του Νοεμβρίου για πλήρη αποθήκευση για την εγχώρια ζήτηση του φετινού χειμώνα, ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο θα πρέπει να διατίθεται για τους Ευρωπαίους. Η Ευρώπη θέτει ορισμένους προκλητικούς στόχους στο όνομα της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ στο 40%. Εκεί επενδύονται χρήματα.
Το συμφέρον της Ρωσίας
Όσοι αντιτίθενται στο Nord Stream 2, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, υποστηρίζουν ότι αποτελεί μέρος της γεωπολιτικής στρατηγικής του Κρεμλίνου. Ενώ φαινομενικά ήταν έργο ιδιωτικού τομέα, είναι σαφώς υπό τον έλεγχο του Vladimir Putin. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κανονιστική έγκριση θα ενισχύσει μόνο την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και θα υπονομεύσει την Ουκρανία, έναν βασικό δυτικό σύμμαχο, καθιστώντας τους αγωγούς της περιττούς.
Η Ρωσία όμως έχει ένα βασικό συμφέρον πάνω απ 'όλα, και αυτό είναι να πουλήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα φυσικό αέριο. Η αλλαγή της άποψης του Putin την περασμένη εβδομάδα είχε αυτή την οικονομική πραγματικότητα στο μυαλό του: ενώ μοιάζει να ενοχλεί τους γείτονές του, δεν είναι προς το συμφέρον του να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη. Το ρολόι χτυπά τα ορυκτά καύσιμα και η Ρωσία θα υπονομεύσει τα οικονομικά της, επιταχύνοντας την απαλλαγή από τον άνθρακα της Ευρώπης.
Όσον αφορά την Ουκρανία, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τα τέλη διαμετακόμισης που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για το φυσικό αέριο που προέρχονται από τους παλιούς αγωγούς της έχουν καταλήξει στις τσέπες μερικών λιγότερο αξιόπιστων προσώπων. Ο Nord Stream 2 θα ήταν μια φθηνότερη και πιο αποτελεσματική πηγή εφοδιασμού. Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομήσει την οικονομία της, αλλά το σπασμένο μοντέλο του σήμερα δεν είναι απαραίτητα αυτό που πρέπει να διατηρηθεί.
Το «παράθυρο» των συμβάσεων
Ορισμένοι υποστηρίζουν επιπλέον ότι η ανάπτυξη της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθιστά τους αγωγούς και το Nord Stream 2 λιγότερο σχετικό. Το LNG μπορεί να αποσταλεί σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος του LNG είναι κλειδωμένο σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις-οι περισσότερες από τις οποίες προορίζονται για την Ασία. Καθώς η Κίνα βγήκε από την παγκόσμια πανδημία, ήταν ακόρεστη στην αγορά των αποθεμάτων χωρίς επιφύλαξη. Η Βραζιλία πρόσθεσε το έλλειμμα, καθώς στράφηκε στο LNG για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται κανονικά από φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Putin δεν είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο η Ευρώπη θέλει να κάνει επιχειρήσεις. Αλλά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έδωσε σε αυτόν μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση.
www.worldenergynews.gr