Ενέργεια

ΔΕΗ: Κατεβάζει τον διακόπτη σε ΤΟΕΒ για ληξιπρόθεσμα χρέη 50 εκατ ευρώ

ΔΕΗ: Κατεβάζει τον διακόπτη σε ΤΟΕΒ για ληξιπρόθεσμα χρέη 50 εκατ ευρώ
Στόχος οι ΤΟΕΒ να γίνουν prosumers, δηλαδή να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που θα καταναλώνουν για την άρδευση των καλλιεργειών τους
Κύμα διακοπών ρεύματος αναμένεται το επόμενο διάστημα από τη ΔΕΗ, με επίκεντρο 40 ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων). Πρόκειται για οργανισμούς σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Θεσσαλία, των οποίων οι οφειλές υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ αποτελούν διαχρονικά για όλες τις Διοικήσεις της ΔΕΗ, αλλά και για την κυβέρνηση, έναν μεγάλο πονοκέφαλο. Κι αυτό διότι σωρευτικά την τελευταία δεκαετία εκτιμάται ότι οι οφειλές τους φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της επιχείρησης έχει ήδη ξεκινήσει να κατεβάζει διακόπτες και στη λίστα της βρίσκονται πολλοί οργανισμοί. Ήδη το καλοκαίρι διέκοψε την τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου διότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για διευθέτηση χρεών 3,3 εκατ. ευρώ ενώ πριν λίγες μέρες έκοψε το ρεύμα στον ΤΟΕΒ Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας για οφειλές περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι παρότι υπήρξε μια διευθέτηση για όλους τους ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας να εξοφλούν κανονικά τουλάχιστον τους τρέχοντες λογαριασμούς ο ΤΟΕΒ Κατοχής δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.

Παρέμβαση Λιβανού

Τα …μπλακ άουτ, όπως έχει διαμηνύσει η ΔΕΗ σε άλλες 40 ΤΟΕΒ, θα συνεχιστούν, ζήτημα που έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό να πιέζει τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας κ. κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα προκειμένου να πιέσουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να δώσει άλλο ένα περιθώριο χρόνου καθώς, προετοιμάζεται ρύθμιση, η οποία θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα και θα επιλύει το πρόβλημα της περιορισμένης εισπραξιμότητας των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ η οποία δεν ξεπερνά το 50%. Μάλιστα, το ποσοστό των γεωργών ή κτηνοτρόφων που καταβάλλουν τις εισφορές τους στους οργανισμούς είχε περιοριστεί σημαντικά στη διάρκεια της δεκαετούς ύφεσης και επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία.

Η λύση που προωθείται από την κυβέρνηση προτείνει καταρχάς τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας που θα ελέγχει όλους τους οργανισμούς της χώρας. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί περαιτέρω προώθηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, ειδικά μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο και των μέτρων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας. Έτσι, θα μπορέσουν οι ΤΟΕΒ να γίνουν prosumers, δηλαδή να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που θα καταναλώνουν για την άρδευση των καλλιεργειών τους.
Ειδικά για το ζήτημα της εισπραξιμότητας, μια από τις λύσεις που έχουν προταθεί θέλει τις οφειλές του αγροτικού ρεύματος να συμψηφίζονται (πιθανώς εν μέρει) με τις ενιαίες ενισχύσεις των αγροτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης