Σλυμφωνα με το flash note, που έβγαλε ένα από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης της χρηματιστηριακής αγοράς, η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 4,3 δισ ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,5 του RAB (Ρυθμιζόμενης Αξίας Περιουσίας) και 9,8 φορές το EV/EBITDA. Αντιστοιχεί δε στο 80% της τρέχουσας Enterprise Value της ΔΕΗ.
Το deal αυτό θα είναι ο καταλύτης για την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, καθώς με EV στα 5,4 δισ, το EV του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται στα 4,3 δισ, προσδιορίζοντας όλους τους υπόλοιπους τομείς της ΔΕΗ σε αξία - ΕV 1,1 δισ. Τι περιλαμβάνουν αυτοί; 3,2GW Yδροηλεκτρικά, 2,6 GW Φυσικού Αερίου, 1,5 GW ώριμες άδειες ΑΠΕ, 1,8 GW μονάδες πετρελαίου στα νησιά και το 65% της αγοράς λιανικής. Το καθαρό χρέος μετά την προσφορά του Αυστραλιανού fund είναι 1,3 - 0,4 δισ που οδηγεί σε σχέση EV/EBITDA 1,5.
Αν θέλει κανείς να δώσει μια αξία στην ΔΕΗ μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο 5 EV/EBITDA, την ώρα που οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες διαπραγματεύονται στο 8, τότε η μετοχή θα πρέπει να ενισχυθεί από 4,5 ως 5 ευρώ δίνοντας μια τιμή στα 14,9 ευρώ τουλάχιστον.
Δεν θα θεωρηθεί μη ρεαλιστική ακόμα και η δυνατότητα ανόδου κατα 8,5 ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σημαντική επιτυχία του Μάνατζμεντ - Αναβάθμιση για τα ελληνικά assets
Όλη η εξέλιξη αποτελεί μια ενίσχυση για το σύνολο των ελληνικών assets, καθώς είναι η μεγαλύτερη σε νούμερο στα χρονικά πώληση ελληνικού περιουσιακού στοιχείου.
Παράλληλα το γεγεονός ότι το Macquarie πληρώνει αυτό το ποσό αλλάζει την αντιμετώπιση των hedge funds και προσδίδει επενδυτικό κύρος στην οντότητα της ΔΕΗ.
Η επιτυχία πρέπει να πιστωθεί στο μάνατζμεντ, το οποίο έχει κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να αλλάξει τόσο γρήγορα την εικόνα της εταιρίας.
Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα επιταχύνει τον μετσχηματισμό της ΔΕΗ και θα μειώσει σημαντικά το χρέος. Κατά την εκτίμηση της ανάλυσης ένα ποσό της τάξης των 250 -300 εκατ θα πάει σε αποπληρωμή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ κυρίως.
Ενοποιώντας το 100% των δανείων του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα έχει μια σχέση Καθαρού Χρέους προς EBITDA στο 2 σε μια μακροπρόθεσμη βάση.
Σημειώνεται ότι η τελευταία ανάλυση της AXIA είχε δώσει τιμή - στόχο για την ΔΕΗ τα 15,10 ευρώ και έχει γραφτεί, όπως και το flash note μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από τον κ. Αργύρη Γκόνη.
Εκτιμούμε ότι δύο στοιχεία που μπορούν να παίξουν ρόλο στην χρηματιστηριακή αγορά είναι τόσο η επιδείνωση της εικόνας των διεθνών αγορών, που μπορεί να χαρακτηριστούν από μια διορθωτική κίνηση αλλα και το γεγονός ότι η ΔΕΗ βασίζει την μελλοντική της κερδοφορία σε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που η αγορα το εμπιστέυεται μεν, αλλά θα περιμένει να δει και τα αποτελέσματά του.
Μάνος: Επενδυση 2,2 εκατ ευρώ σε Μακεδονία - Θράκη
Στα έργα που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ στην Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και ιδιαίτερα, στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος μιλώντας σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
«Σε όλη την περιφέρεια της Μακεδονίας – Θράκης, ο ΔΕΔΔΗΕ επενδύει περί τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ υλοποιώντας 18 έργα για υπογειώσεις σε δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα» τόνισε ο κ.Μάνος προσθέτοντας ότι διανύουμε μια περίοδο ψηφιοποίησης της ενέργειας με τεράστια οφέλη στο περιβάλλον.
«Προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί το δίκτυο της πόλης, ο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία τριετία έχει υλοποιήσει έργα αναβάθμισης, έχει διπλασιάσει τους τηλεχειριζόμενους υποσταθμούς μέσης- χαμηλής τάσης και τριπλασιάσει τα ενδεικτικά διέλευσης σφάλματος στο υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνονται οι χρόνοι αποκατάστασης, βελτιώνεται η ποιότητα της παραγόμενης ενέργειας, είναι η πόλη σταδιακά όλο και πιο έξυπνη».
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, την τελευταία διετία υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη έργα διασυνδέσεων μέσης τάξης, με 28 διασυνδέσεις που αφορά στο 43% των υπόγειων γραμμών του πολεοδομικού συγκροτήματος ενώ έχουν δημιουργηθεί έξι χιλιόμετρα νέου υπόγειου δικτύου, με ταυτόχρονη αναβάθμιση 52 υποσταθμών.
«Αυτό σημαίνει», συνέχισε, «ότι όλες οι διασυνδέσεις και αυτοματισμοί που αναφέραμε, σε περίπτωση μιας βλάβης, έχουμε μείωση εύρεσης χρόνου βλάβης έως και 70% και αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης».
Σημείωση: Η ανάλυση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή για πώληση ή αγορά μετοχών.
www.worldenergynews.gr