Μεγάλη είναι η αναντιστοιχία που προκύπτει από τα χρηματικά ποσά που δηλώνονται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την ρεαλιστική τους ανταπόκριση, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο λόγος λοιπόν για το Greenwashing, το οποίο συμβαίνει όταν ένας διαχειριστής κεφαλαίων δηλώνει πως μία επένδυσή του πληροί τα κριτήρια ESG, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.
Τα ευρήματα της έρευνας που αριθμεί περίπου 65 σελίδες και τιτλοφορεί ως «Doing Good or Feeling Good? Detecting Greenwashing in Climate Investing» του EDHEC είναι ενδιαφέροντα και προκαλούν προβληματισμό. Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία έχουν ξεκινήσει χωριστές έρευνες για δυνητικά παραπλανητικά επενδυτικά προϊόντα που προάγουν την καλόπιστη περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνησή τους.
Ο Felix Goltz, μέλος της ερευνητικής έδρας EDHEC-Scientific Beta που συνέταξε τη μελέτη υπογραμμίζει ότι: «Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει περάσει αρκετό διάστημα για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για να κάνουν το σωστό. Παρόλο που οι επενδυτές και οι διαχειριστές επικοινωνούν εκτενώς σχετικά με τη χρήση των κλιματικών δεδομένων για τη δημιουργία των χαρτοφυλακίων τους, αυτά τα σημεία αντιπροσωπεύουν το πολύ 12% των καθοριστικών συντελεστών στάθμισης χαρτοφυλακίου κατά μέσο όρο».
Απουσία πραγματικών κινήτρων
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι το τρέχον σύστημα δεν επιβραβεύει τις εταιρείες που λαμβάνουν ενεργά μέτρα για την απομάκρυνση του άνθρακα. Αντιθέτως, ως κριτήρια επιβράβευσης λαμβάνονται τα οικονομικά αποτελέσματα ή επιδόσεις σε κοινωνικά θέματα και κριτήρια διακυβέρνησης που δεν σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
«Χρειαζόμαστε κεφάλαια για να επενδύσουμε στην καινοτομία για να καταστήσουμε δυνατή την πράσινη οικονομία. Χρειαζόμαστε διαχειριστές χρημάτων για να συνεργαστούμε με εταιρείες, αλλά με αποτελεσματικό τρόπο. Διαφορετικά, τα στελέχη των εταιρειών δεν θα αντιληφθούν κανένα κίνητρο για να κάνουν την εταιρεία τους πιο πράσινη».
Ακόμα, δεν έχουν υιοθετηθεί από όλη τη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων και τις εποπτικές αρχές, ενιαίοι και συγκεκριμένοι κανόνες με βάση τους οποίους μπορεί να βαθμολογηθεί η επίδοση μίας επένδυσης με βάση τα κριτήρια ESG.
Δραστικές αλλαγές
Η μελέτη EDHEC διαπίστωσε επίσης ότι οι κλιματικές στρατηγικές των διαχειριστών κεφαλαίων σχεδόν πάντα «αγνοούν εντελώς εάν μια εταιρεία έχει βελτιώσει ή όχι τις κλιματικές της επιδόσεις. Αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι οι επενδυτές συχνά αυξάνουν τις συμμετοχές τους σε μετοχές εταιρειών, όπου παρατηρείται επιδείνωση του κλίματος.
Εάν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θέλουν να συνεισφέρουν θετικά, αυτό που απαιτείται είναι δραστικές αλλαγές στην κατασκευή χαρτοφυλακίου», είπε ο Goltz.
Για παράδειγμα, εννέα από τις 10 μεγαλύτερες συμμετοχές στο iShares ESG Aware MSCI USA ETF αξίας 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι οι ίδιες με τις μεγαλύτερες σταθμισμένες εταιρείες που αποτελούν τον S&P 500. Καθώς οι διαχειριστές χρημάτων επιδιώκουν κλιματικούς στόχους, η επιρροή τους στη βοήθεια του περιβάλλοντος είναι προς το παρόν ελάχιστη.
Κλείνοντας, η αντιμετώπιση του φαινομένου «Greenwashing» είναι επιτακτική και αναγκαία. Χρειάζονται αυστηροί κανόνες για να ελέγχονται και να διασταυρώνονται οι ESG επενδύσεις, γιατί διαφορετικά θα επικρατήσει χάος και σύγχυση σε στόχους, δεδομένα και πρακτικά των εταιρειών που επιλέγουν την πράσινη οδό για τη βιωσιμότητά τους.
www.worldenergynews.gr